Finlanda şi Suedia vor să adere la NATO cât mai repede
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Finlanda şi Suedia vor să adere la NATO cât mai repede

Finlanda şi Suedia îşi vor exprima împreună dorinţa de a adera la NATO în luna mai, au informat luni ziarele Iltalehti din Finlanda şi Expressen din Suedia, citând surse apropiate subiectului, potrivit Reuters.

În ciuda cooperării strânse cu Alianţa Nord-Atlantică, îndeosebi de când Rusia a anexat Crimeea în 2014, ambele ţări nordice au ales să rămână în afara organizaţiei. Dar invadarea Ucrainei de către Rusia a forţat Suedia şi Finlanda să examineze dacă neutralitatea lor militară este cel mai bun mijloc de a asigura securitatea naţională, scrie digi24.ro

Potrivit Iltalehti, liderii Finlandei şi Suediei plănuiesc să se întâlnească la data se 16 mai şi după aceea să anunţe public planurile de a aplica pentru a se alătura NATO.

Ministrul finlandez de externe, Pekka Haavisto, a refuzat să comenteze, dar a ţinut să precizeze că ar prefera ca Finlanda şi Suedia să facă alegeri similare.

Cotidianul suedez Aftonbladet a raportat, citând surse apropiate guvernului suedez, că SUA şi Marea Britanie au promis Suediei o prezenţă militară sporită, exerciţii militare mai aprofundate şi sprijin „politic puternic” din partea ţărilor NATO pentru procesul de aderare.

Ministerul suedez de externe a refuzat să comenteze rapoartele Expressen şi Aftonbladet.

Rusia a avertizat că vor fi consecinţe „militare şi politice grave” dacă NATO acceptă Suedia şi Finlanda

Eventuala admitere a Finlandei sau Suediei în Alianţa Nord-Atlantică ar genera „consecinţe militare şi politice grave”, a avertizat Administraţia Vladimir Putin, conform BBC News.

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova a afirmat că, în cazul în care Suedia sau Finlanda vor încerca să adere la Alianţa Nord-Atlantică, acest lucru „va genera consecinţe militare şi politice grave, care ar necesita ca Rusia să adopte măsuri de reciprocitate”.

Similare
RECOMANDĂRI