Franţa marchează Ziua Naţională
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Franţa marchează Ziua Naţională

În Republica Franceză astăzi este marcată Ziua Naţională.

Potrivit Moldpres, Franţa are o suprafaţă de 643 801 kilometri pătraţi şi o populaţie de peste 67 milioane de locuitori. Începând cu anii 1950, Republica Franceză s-a angrenat în construcţia Uniunii Europene. Ea este o putere nucleară, unul dintre cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite şi membru NATO. De asemenea, Franţa este membră a G7, G20, a zonei euro, a spaţiului Schengen şi găzduieşte sediile Consiliului Europei, al Parlamentului European şi al UNESCO.

Franţa este a doua putere economică europeană şi a cincea putere economică mondială. Franţa joacă un rol important în istoria mondială prin intermediul influenţei exercitate de cultura sa, de limba sa şi de valorile democratice, seculare şi republicane pe care le-a promovat în ultimele două secole. Ţara deţine un patrimoniu arhitectural bogat, mărturie a unei lungi istorii şi a întâlnirii mai multor curente diferite. Dintre cele 753 de bogăţii culturale clasificate în patrimoniul mondial de către UNESCO la 27 ianuarie 2012, 34 sunt din Franţa, ea fiind a treia ţară din lume după numărul de situri culturale de pe această  listă.

Exportă automobile, aparataj electronic, textile, confecţii, minereuri de fier, aluminiu, bauxită, grâu, zahăr, vinuri şi produse alimentare.  Importă materii prime industriale şi combustibili. Comerţ exterior cu Germania, Marea Britanie, SUA, Belgia, Spania, Italia, Elveţia, Japonia şi alte ţări.

Relaţiile diplomatice între Republica Moldova şi Republica Franceză au fost stabilite la 11 martie 1992.

Conform datelor Biroului Naţional de Statistică, în anul 2019 din R. Moldova au fost exportate în Franţa mărfuri în valoare de 36,0 milioane dolari SUA, cu 25,5% mai puţin decât în anul 2018. Totodată, în aceeaşi perioadă, din Franţa au fost importate mărfuri în volum de 147,0 milioane dolari SUA, ceea ce constituie  cu 11,1 % mai mult decât în anul 2018. În Republica Moldova îşi desfăşoară activitatea cca 225 de întreprinderi cu capital francez cu investiţii de peste 100 mln lei. Franţa deţine locul 12 în topul investitorilor străini în R. Moldova.

Cooperarea culturală se efectuează în baza Acordului de cooperare culturală, ştiinţifică şi tehnică între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Republicii Franceze. În baza lui au fost adoptate ample programe trienale de cooperare şi de acţiune culturală. La 18 mai 2016 a fost semnat Acordul moldo-francez privind promovarea patrimoniului cultural.

În procesul promovării agendei europene a R. Moldova, Franţa acordă sprijinul politic în calitatea sa de co-iniţiator al Grupului pentru Acţiunea Europeană „Prietenii Moldovei” (GAERM). Franţa acordă asistenţă pentru cetăţenii Republicii Moldova care revin în ţară în procesul de reintegrare socială, plasare în câmpul muncii şi iniţierea unei afaceri, prin intermediul Acordului bilateral de cooperare între Oficiul francez pentru imigraţie şi integrare şi Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, semnat la 2 octombrie 2017.

În perioada 4-5 octombrie 2018, s-a desfăşurat cea de-a 3-a ediţie a Forumului Franţa – Republica Moldova privind cooperarea descentralizată, cu genericul „Inteligenţa teritoriilor”, în cadrul căruia au fost anunţate cele nouă proiecte în domeniul dezvoltării locale, implementate de către autorităţile publice locale, asociaţii şi organizaţii din Republica Moldova, în colaborare cu parteneri francezi, cu asistenţa Ambasadei Franţei în Republica Moldova şi a Agenţiei Universitare a Francofoniei.

Similare
RECOMANDĂRI