Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Georgia: Mii de oameni cer demisia guvernului în stradă

Poliţia din Georgia a folosit, azi-dimineaţă, tunuri cu apă împotriva protestatarilor, reuşind să deblocheze intrările în Parlamentul de la Tbilisi. Deputaţii georgieni s-au reunit în şedinţă, după ce aseară mii de oameni au cerut, în faţa sediului legislativului, demisia guvernului şi alegeri anticipate.

Aproximativ 20 de mii de oameni au continuat să protesteze după refuzul guvernanţilor de a adopta un sistem proporţional de vot la alegerile parlamentare de anul viitor. O asemenea reformă a fost promisă de partidul de guvernământ "Visul Georgian" la protestele din iunie.

Însă, pe 14 noiembrie, unii deputaţi ai partidului de la guvernare au refuzat să voteze adoptarea sistemului de vot promis. Protestatarii îl acuză în special pe liderul informal al partidului de guvernământ, miliardarul pro-rus Bidzina Ivanişvili, că ar sta în spatele eşecului reformei electorale.

„E a treia oară, în câteva luni, când guvernul foloseşte forţele speciale pentru a scăpa de protestele oamenilor, dar noi ne întoarcem. Ne întoarcem pentru că luptăm nu doar pentru putere, dar şi pentru a ne redobândi dreptul la alegeri. E un drept pe care Bidzina Ivanishvili, un oligarh care nu răspunde de nimic în această ţară, nu a fost ales prim-ministru sau altceva, tocmai ni l-a furat. Tocmai ne-a furat alegerile. Deci, vom lupta până la sfârşit”, a declarat ELENE KHOSHTARIA, deputat al partidului "Georgia Europeană"
.
Opoziţia a respins ieri o propunere de compromis din partea partidului de la putere privind organizarea unui referendum pe tema reformei electorale. Opoziţia georgiană, care numără aproximativ 20 de partide, consideră că actualul sistem electoral favorizează partidul de la putere. Astfel, "Visul Georgian" dispune de 77 la sută de mandate în parlament după ce la alegerile trecute a obţinut mai puţin de 50 la sută din voturi.

 
Similare
RECOMANDĂRI