Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Germania va avea un guvern de coaliţie. La 4 luni de la alegeri, conservatorii Angelei Merkel au ajuns la un acord cu social-democraţii

După mai bine de 4 luni de la alegerile generale, Germania va avea, în sfârşit, un guvern. Ieri, cancelarul Merkel şi liderul social-democraţilor au anunţat că au găsit formula perfectă pentru un guvern de coaliţie. Asta, după săptămâni de negocieri şi compromisuri, aspru criticate de opoziţie.

Cancelarul Angela Merkel s-a declarat satisfacută cu acordul de coaliţie la care a ajuns cu social-democraţii:  "Sunt convinsă că acest acord de coaliţie la care am muncit împreună este baza unui guvern stabil de care ţara noastră are nevoie şi pe care îl aştepta multă lume de la noi."

La rândul său, Martin Schulz, liderul SPD, a lăudat înţelegerea, pe care o consideră un moment de cotitură pentru politica europeană şi le-a mulţumit partenerilor pentru flexibilitate: "Cred că ce am reuşit, şi să mă ierte colegii mei, poartă semnătura social-democraţiei. Acest acord a fost în mare măsură influenţat de noi. De asemenea, sunt recunoscător că am ajuns la un compromis care cu siguranţă a fost dificil pentru partidele conservatoare."

Ultimul obstacol al negocierilor au fost ministerele, iar social-democraţii au obţinut 6 portofolii, inclusiv puternicele fotolii de la Finanţe şi Afaceri Externe - acesta din urma va reveni chiar liderului SPD Martin Schulz, lucru aspru criticat de opoziţie, în special de Alternativa pentru Germania, partidul de extremă dreapta, a treia forţă în parlament.

Alexander Gauland, lider Alternativa pentru Germania: "Dl. Schulz va face în aşa fel ca politicile europene să fie decise de acum la sediul SPD. Vom avea o uniune fiscală, un ministru de finanţe european şi probabil un buget de investiţii european. Mă întreb de ce nu se mută Macron în Cancelarie."

Martin Schulz a anunţat miercuri seara că va demisiona de la preşedinţia Partidului Social Democrat, el urmând să ocupe funcţia de ministru de externe în viitorul guvern german de coaliţie.

Acordul, deşi dat ca sigur, este încă doar de principiu. Ultimul cuvânt îl vor avea cei peste 460 de mii de membri SPD, care trebuie să-l aprobe printr-un vot poştal ale cărui rezultate vor fi anunţate pe 2 martie.

Similare
RECOMANDĂRI