Investigaţie CNN: Mercenarii ruşi sunt implicaţi în torturarea şi uciderea civililor din Republica Centrafricană
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Investigaţie CNN: Mercenarii ruşi sunt implicaţi în torturarea şi uciderea civililor din Republica Centrafricană

Mercenarii ruşi sunt acuzaţi de atrocităţi împotriva civililor din Republica Centrafricană, inclusiv de uciderea unor copii. O investigaţie CNN arată că celebrii mercenari ai grupului Wagner, condus de Evgheni Prigojin, cunoscut şi sub numele „bucătarul lui Putin”, au atacat mai mulţi civili în partea de sud a Republicii Centrafricane, în oraşul Bambari, în timp ce desfăşurau un raid asupra rebelilor cunoscuţi sub numele de Seleka. Conform mai multor martori, mercenarii au deschis focul împotriva civililor, mulţi dintre ei ascunşi într-o moschee din centrul oraşului.

"Nu era niciun membru Seleka în moschee", a declarat o localnică care a supravieţuit atacului. "Au ucis doar populaţia civilă. Nu am văzut niciun cadavru de rebel Seleka mort, ci numai cadavre ale copiilor noştri", a mai spus aceasta. Un alt localnic a declarat că doi rebeli Seleka s-ar fi refugiat în moschee, dar aceştia nu erau înarmaţi.

Incidentul violent din Bambari s-a produs în luna februarie şi se înscrie într-un lung şir de abuzuri ale drepturilor omului, precum cazurile de viol, tortură sau atacurile asupra civililor, inclusiv arderea locuinţelor, pe care le-au săvârşit mercenarii ruşi din grupul Wagner, care instruiesc forţele guvernamentale centrafricane în lupta cu rebelii, în baza unui acord bilateral semnat între Rusia şi Republica Centrafricană.

Numărul total al victimelor masacrului din oraşul Bambari nu este cunoscut, dar localnicii susţin că au fost ucişi peste 20 de oameni.

Un raport întocmit recent de MINUSCA, agenţia ONU care gestionează menţinere păcii în Republica Centrafricană, susţine că în Bambari, „Forţele Armate ale Republicii Centraficane şi forţele bilaterale, în special mercenarii ruşi şi un număr necunoscut de mercenari sirieni care luptaseră anterior în Libia, ar fi comis abuzuri grave ale drepturilor omului şi încălcări ale dreptului internaţional umanitar prin săvârşirea de crime îndreptate către civili”.

Guvernul de la Moscova a negat orice fel de acuzaţii şi a insistat că grupul de militari privaţi detaşaţi în Republica Centrafricană sunt „neînarmaţi şi nu iau parte la ostilităţi”. Guvernul Republicii Centrafricane a negat, de asemenea, acuzaţiile, dar a declarat că a demarat o anchetă care va stabili exact care au fost faptele şi dacă au existat abuzuri.

În prezent există aproximativ 2.300 de mercenari în Republica Centrafricană, după cum estimează raportul MINUSCA. Aceştia utilizează acelaşi tip de mine antipersonal pe care le-au folosit în Libia şi folosesc, de asemenea, elicoptere de luptă, transportoare blindate şi drone pentru a-şi neutraliza ţintele.

Toate părţile implicate în conflictul din Republica Centrafricană au fost acuzate de încălcări ale drepturilor omului, dar rolul mercenarilor ruşi în prima linie a ostilităţilor a devenit profund problematic pentru agenţia ONU care se ocupă cu menţinerea păcii în regiune.

Similare
RECOMANDĂRI