Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Iranul continuă activităţile de îmbogăţire a uraniului

Miniştrii de externe ai Uniunii Europene dezbat azi la Bruxelles modalităţile de menţinere a acordului nuclear cu Iranul. Dezbaterile au loc în condiţiile în care Teheranul a anunţat reluarea activităţilor de îmbogăţire a uraniului, contrar acordului semnat în 2015 cu marile puteri.

Anunţul Iranului privind îmbogăţirea uraniului la o concentraţie de 5 la sută a stârnit nelinişte în UE. Blocul comunitar consideră acordul nuclear drept un element cheie al securităţii regionale şi globale. În aceste condiţii, şefii diplomaţiilor europene au declarat că vor căuta soluţii pentru a convinge Teheranul să-şi respecte angajamentele, chiar dacă are de suferit economic în urma sancţiunilor SUA impuse companiilor care fac comerţ cu Iranul.
 
Iranul a reluat activităţile de îmbogăţire a uraniului ajungând la o a patra etapă a planului său de renunţare la angajamentele asumate în 2015. După ce anul trecut SUA a ieşit din acordul nuclear, Iranul a exercitat presiuni asupra ţărilor semnatare cărora le-a cerut, fără succes, soluţii de ocolire a sancţiunilor americane. Astfel, Teheranul a aplicat un plan de reducere progresivă a angajamentelor luate la semnarea acordului internaţional.
Similare
RECOMANDĂRI