Joe Biden şi Vladimir Putin vor discuta telefonic despre masarea forţelor Rusiei la graniţa cu Ucraina. Casa Albă pregăteşte o serie de iniţiative menite să descurajeze o invazie rusă
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Joe Biden şi Vladimir Putin vor discuta telefonic despre masarea forţelor Rusiei la graniţa cu Ucraina. Casa Albă pregăteşte o serie de iniţiative menite să descurajeze o invazie rusă

Joe Biden va avea marţi o convorbire prin intermediul unui apel video cu Vladimir Putin, încercând să sublinieze preocupările SUA cu privire la consolidarea forţelor Rusiei la graniţa cu Ucraina, a anunţat Casa Albă, sâmbătă seara.

„Liderii vor discuta o serie de subiecte din cadrul relaţiei dintre SUA şi Rusia, inclusiv stabilitatea strategică, probleme cibernetice şi regionale”, se arată în comunicat. „Preşedintele Biden va sublinia preocupările SUA cu privire la activităţile militare ruseşti de la graniţa cu Ucraina şi va reafirma sprijinul Statelor Unite pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei”, mai spune sursa citată.

Kievul şi puterile NATO acuză Rusia că îşi consolidează trupele în apropierea Ucrainei, ceea ce a stârnit temeri privind un atac. Moscova neagă orice astfel de plan şi acuză Ucraina că îşi consolidează propriile forţe în estul ţării, unde separatiştii susţinuţi de Rusia controlează teritoriul ucrainean.

„Conversaţia va avea loc într-adevăr marţi”, a declarat pentru Reuters purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „Relaţiile bilaterale, bineînţeles Ucraina şi realizarea acordurilor la care s-a ajuns la Geneva [în iunie], sunt principalele [puncte] de pe ordinea de zi.”

Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a declarat vineri că Moscova ar putea planifica o ofensivă pe scară largă pentru sfârşitul lunii ianuarie. Oficialii americani au ajuns la concluzii similare, în timp ce se estimează că peste 94.000 de soldaţi ruşi se află în apropierea graniţelor Ucrainei.

Biden a respins cererile ruseşti pentru garanţii de securitate în regiune.

„Aşteptările mele sunt că vom avea o discuţie lungă cu Putin”, a declarat Biden reporterilor vineri, în timp ce pleca spre Camp David. „Nu accept liniile roşii ale nimănui”.

Preşedintele american a declarat că el şi consilierii săi pregătesc iniţiative menite să îl descurajeze pe Putin de la o invazie. El nu a dat detalii, dar administraţia a discutat despre parteneriatul cu aliaţii europeni pentru a impune mai multe sancţiuni.

Secretarul pentru apărare al SUA, Lloyd Austin, a declarat că Washingtonul s-a angajat să se asigure că Ucraina are ceea ce îi trebuie pentru a-şi proteja teritoriul. Austin a adăugat că există mult spaţiu de manevră pentru ca diplomaţia şi leadership-ul să funcţioneze în ceea ce priveşte Ucraina.

„Au mai invadat înainte”, a declarat Austin sâmbătă. „Şi astfel, când ne uităm la numărul de forţe care se află în regiunea de frontieră, când ne uităm la unele dintre lucrurile care se întâmplă în spaţiul informaţional, când ne uităm la ceea ce se întâmplă în domeniul cibernetic, acest lucru ne ridică într-adevăr îngrijorarea. Suntem cu siguranţă angajaţi să ajutăm Ucraina să-şi apere teritoriul suveran”.

Cei doi lideri au avut o singură întâlnire faţă în faţă, la Geneva, în iunie. Ultima dată au vorbit la telefon la 9 iulie. Biden apreciază discuţiile directe cu liderii mondiali, considerându-le o modalitate de a reduce tensiunile.

Secretarul său de stat, Antony Blinken, l-a avertizat la începutul acestei săptămâni, la Stockholm, pe ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, că SUA şi aliaţii vor impune „costuri şi consecinţe severe Rusiei dacă aceasta va întreprinde noi acţiuni agresive împotriva Ucrainei”, potrivit caleaeuropeana.ro

Similare
RECOMANDĂRI