Lansarea noului Parchet European condus de românca Laura Codruţa Kövesi
Vizualizari:

Lansarea noului Parchet European condus de românca Laura Codruţa Kövesi

De la 1 martie a intrat în vigoare Biroul Procurorului General European (EPPO), cunoscut şi sub numele de Parchetul European. Noul organ judiciar este responsabil cu protejarea intereselor financiare ale UE, pe lângă instanţele naţionale competente. Acesta este în special responsabil de cazurile transnaţionale de fraudă, corupţie şi spălare de bani. Are jurisdicţie în 22 de ţări europene. Ungaria, Polonia, Suedia, Danemarca şi Irlanda au decis să nu adere la acest proces, scrie Les Echos, citat de Rador.

Parchetul European va fi responsabil cu apărarea intereselor financiare europene. Instituţia se ocupă în special de lupta împotriva fraudei, corupţiei, spălării banilor şi a fraudelor transfrontaliere de TVA. Deja aproximativ 3.000 de cazuri aşteaptă, potrivit şefei Parchetului, Laura Codruţa Kövesi. 22 de procurori generali - unul pentru fiecare stat - lucrează cu ea. Aceştia supraveghează investigaţiile şi urmăririle penale.

În detaliu, Parchetul European va desfăşura investigaţii transfrontaliere cu privire la fraude care implică fonduri UE care depăşesc 10.000 de euro sau cazuri de fraudă transfrontalieră a TVA care au ca rezultat daune care depăşesc 10 milioane de euro. Când se deschide o anchetă la nivel european, autorităţile naţionale vor trebui să pună capăt investigaţiilor şi să transmită Parchetului European toate elementele aflate în posesia lor.

Pentru a-şi desfăşura activitatea, şeful Parchetului European şi Procurorii Generali, numiţi în iulie, vor fi ajutaţi de 140 de procurori adjuncţi din diferitele state membre, pentru a oferi o legătură cu sistemele naţionale de justiţie. De asemenea, orice arestare poate fi făcută numai cu aprobarea autorităţilor judiciare naţionale. La fel, făptaşii vor fi îndrumaţi către instanţele din ţările membre.

Noua instituţie completează autorităţile naţionale, pe de o parte, şi Oficiul European de Luptă Antifraudă (Olaf) şi Unitatea Europeană de Cooperare Judiciară (Eurojust) pe de altă parte. Spre deosebire de primul, Parchetul European are capacitatea de a investiga în mai multe ţări. Şi spre deosebire de acesta din urmă, poate deschide anchete şi iniţia proceduri penale în statele membre.

La fel ca instituţiile Curtea de Justiţie şi Curtea Generală a Uniunii Europene, sediul Parchetului Naţional este situat în Luxemburg. Persoana aflată în fruntea sa este numită pentru un mandat de şapte ani care nu poate fi reînnoit. Acesta este ales dintr-o listă întocmită după o selecţie de candidaţi de către Curtea de Justiţie şi Parlamentul European. Procurorul şef poate fi revocat doar de Curtea de Justiţie, care are ca scop garantarea independenţei sale. În octombrie 2019, Laura Codruţa Kövesi a fost prima care a preluat această funcţie, după ce s-a distins la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) din România.

În fiecare an, cel puţin 50 de miliarde de euro din veniturile din TVA sunt eludate de la plată din cauza fraudelor transnaţionale. Potrivit Comisiei Europene, autorităţile naţionale au raportat, de asemenea, fraude care afectează bugetul Uniunii cu o sumă de aproximativ 1.197 milioane de euro în 2018.

În următorii ani, Parchetul European ar putea vedea prerogativele sale crescând. Într-adevăr, Tratatul privind funcţionarea UE prevede că aceste competenţe ar putea fi extinse la „lupta împotriva criminalităţii grave cu dimensiune transfrontalieră”. După asasinarea lui Samuel Paty, secretarul de stat pentru afaceri europene, Clément Beaune, a propus în special includerea în competenţele Parchetului European „infracţiuni de terorism”.

Similare
RECOMANDĂRI