Lukaşenko a acuzat din nou Rusia că vrea să forţeze „încorporarea” ţării sale în Federaţia Rusă
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Lukaşenko a acuzat din nou Rusia că vrea să forţeze „încorporarea” ţării sale în Federaţia Rusă

Preşedintele belarus Alexandr Lukaşenko a acuzat din nou Rusia că vrea să forţeze „încorporarea” ţării sale în Federaţia Rusă, făcând uz de puterea pe care i-o dă poziţia de unic furnizor de energie ieftină.

Vorbind vineri, în cursul unei vizite la o fabrică, Lukaşenko a promis că nu va ceda: „Am fost onorat să devin primul preşedinte al Belarusului independent. Nu intenţionez să fiu şi ultimul”, a spus Lukaşenka, care conduce ţara din 1994, când s-a creat poziţia de preşedinte.

Pentru moment, Belarus nu a reuşit să negocieze un nou contract cu Rusia pentru 2020, privind livrările şi tranzitul petrolului, ceea ce a dus deja la blocări temporare ale livrărilor. Pe 31 decembrie, în ultimul moment, cele două ţări au semnat un acord de numai două luni privind livrările de gaze.

Anul trecut, Lukaşenko s-a întâlnit de mai multe ori cu preşedintele rus Vladimir Putin, dar discuţiile nu au fost decât „pentru a obţine un tratament de partener egal”, a precizat preşedintele belarus.

Moscova vrea o integrare economică mai profundă a celor două ţări şi argumentează că Minskul trebuie să accepte această condiţie dacă vrea să continue să beneficieze de subvenţii şi preţuri preferenţiale pentru petrol şi gaze. Ca urmare, preşedintele belarus a început să caute surse alternative, a anunţat deschiderea de negocieri cu Statele Unite, Emiratele Arabe şi Arabia Saudită, iar la începutul acestei săptămâni a anunţat că s-a semnat cu acord cu Norvegia pentru importul de petrol.

Pe 1 februarie, secretarul de stat american Mike Pompeo este aşteptat la Minsk, prima vizită la acest rang diplomatic în Belarus de peste zece ani. Pompeo se va întâlni cu preşedintele Lukaşenko şi ministrul de externe Vladimir Makei, pentru a sublinia „sprijinul Statelor Unite pentru un Belarus independent, prosper şi stabil”, se arată într-un comunicat al Departamentului de stat american.

Similare
RECOMANDĂRI