Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Mii de muncitori de la diferite întreprinderi din Belarus au intrat în grevă

Mii de muncitori de la diferite întreprinderi din Belarus au intrat în grevă. Ei protestează faţă de violenţa aplicată de forţele de ordine împotriva celor care contestă victoria preşedintelui Alexandr Lukaşenko la alegerile prezidenţiale. În stradă, au ieşit şi medicii. Ei s-au alăturat femeilor care protestează cu flori în mâini, pentru a treia zi consecutive, în apărarea bărbaţilor reţinuţi de forţele de ordine.

În grevă au intrat întreprinderi industriale şi companii imobiliare din capitala Minsk şi alte oraşe ale Belarusului. Protestatarii cer renumărarea voturilor de la alegerile prezidenţiale în urma cărora, Alexandr Lukaşenco şi-a adjudecat victoria. La adunările cu reprezentanţii administraţiilor locale şi cu patronii întreprinderilor, muncitorii îşi arată deschis, cu mâna ridicată, opţiunea de vot. Aşa s-a întâmplat în oraşul Jodino, unde lucrătorii de la uzina de producţie a celor mai mari camioane din lume, "Belaz", au stat de vorbă în stradă cu primarul localităţii.

"Cine a votat cu Tihanovskaia (n.r. contracandidat al lui Lukaşenko)? Eu! Suntem 97%! Suntem 97%! Suntem 97%! Cine a votat pentru Lukaşenko? Ridicaţi mâna! Şi acum cine a votat pentru Tihanovskaia? Aici se află directorii şi şefii noştri. Acum haideţi să vedem tabloul general! Nu vă sfiiţi! Să ridice mâna cine a votat pentru Lukaşenko! Arătaţi ridicând mâna! Nu vă sfiiţi! Şi acum, cine a votat cu Tihanovskaia? Iată răspunsul pentru dumneavoastră privind procentajul preşedintelui! Alegeri! Alegeri! Alegeri!"

În grevă au intrat şi muncitori de la uzinele de maşini "Integral" şi "MAZ". Acelaşi pas l-au făcut şi lucrătorii de la uzina electro-tehnică din Minsk, de la compania de stat "Grodno-Azot", de la întreprinderea petro-chimică "Polimir" şi chiar cei de la uzina de prelucrare a petrolului "Naftan". De grevă se pregătesc şi lucrătorii multor companii IT şi imobiliare, dar şi angajaţi ai metroului din Minsk. În afară de cererea privind renumărarea voturilor, greviştii cer eliberarea tuturor protestatarilor arestaţi şi retragerea structurilor de forţă de pe străzile oraşelor. Şi medicii au ieşit în stradă şi cer oprirea violenţelor.

"Suntem medici. Ne este dureros să vedem aşa ceva. Ne-a fost foarte greu să lucrăm în timpul pandemiei de Covid-19. Am depus efort, dar acum suntem nevoiţi să tratăm răniţii, oameni bătuţi şi schilodiţi. Ajutaţi-ne vă rog! Suntem profund dezamăgiţi, dar, în acelaşi timp asta era de aşteptat, pentru că acel om care e cauza celor ce se întâmplă, nu ar fi plecat altfel. Am aşteptat asta. Am sperat, dar ne pregăteam pentru ce e mai rău, cum spune vorba."

Împotriva violenţei protestează chiar şi unii reprezentanţi ai structurilor de forţă. Sunt militari care au postat pe reţelele sociale imagini în care renunţă la uniforme. Unii le aruncă la gunoi, iar alţii le dau foc. Noaptea trecută, sute de oameni au fost eliberaţi din arrest, fără a le fi returnate şi lucrurile personale, cum ar fi paşapoartele, telefoanele mobile sau cheile de la apartament. Mulţi dintre cei eliberaţi au fost spitalizaţi după bătăile suportate în detenţie. Între timp, principalul oponent al preşedintelui Lukaşenko - Svetlana Tihanovskaia, refugiată în Lituania, a chemat forţele de ordine să înceteze violenţa şi a îndemnat liderii administraţiilor locale la dialog cu protestatarii.

SVETLANA TIHANOVSKAIA, oponent al preşedintelui belarus: "Eu îndemn autorităţile să înceteze violenţa şi să treacă la dialog. Îi rog pe toţi primarii oraşelor să iasă pe 15 şi 16 august, ca iniţiatori ai unor adunări paşnice şi în masă în fiecare oraş."

În timp ce ţări precum Rusia sau China au recunoscut victoria lui Lukaşenko la alegeri, SUA şi Uniunea Europeană au denunţat frauda electorală şi represaliile din Belarus. Bruxelles-ul a ameninţat deja Minskul cu sancţiuni, însă ministerul belarus de externe a comunicat azi că e pregătit pentru un dialog constructiv cu partenerii externi cu privire la recentele alegeri prezidenţiale şi la proteste. La această oră, miniştrii de externe ai Uniunii Europene discută situaţia din Belarus la un summit de urgenţă prin videoconferinţă.
Similare
RECOMANDĂRI