Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Militari transportaţi de Rusia în Kazahstan

Autorităţile din Kazahstan l-au arestat pe fostul şef al comitetului de securitate naţională, acuzat de înaltă tradare. Karim Masimov este considerat principalul suspect în ancheta privind revoltele. Între timp, zeci de avioane militare ruseşti aduc în Kazahstan soldaţi şi echipament pentru a restabili ordinea. Urmează a fi aduşi 2500 de militari din ţările Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă, condusă de Rusia.

Peste 70 de avioane ruseşti transportă trupe şi tehnică militară din ţări ale Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă. Până acum au fost aduşi militari din Rusia, Belarus şi Kârgâstan, iar în următoarele zile urmează să ajungă şi cei din Armenia şi Tadjikistan. Cele mai multe trupe sunt dislocate în capitala economică Almatî, unde au avut loc şi cele mai violente confruntări ale protestatarilor cu forţele de ordine.

Potrivit autorităţilor sunt zeci de morţi şi răniţi de ambele părţi. Situaţia în oraş s-a stabilizat după ce în ultimele zile armata kazahă a deschis focul asupra protestatarilor.

Se relatează că în Almatî au ajuns şi trupe ale ţărilor Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă care sunt conduse de general-colonelul rus Andrei Serdiukov. E cel care s-a aflat în fruntea militarilor care au ocupat peninsula Crimeea în 2014 şi a luptat în cele două războaie cecene.

Între timp, preşedintele Kazahstanului, Jomart Tokaev l-a sunat azi pe liderul de la Kremlin Vladimir Putin şi i-a spus că datorită desfăşurării de trupe din ţările aliate, situaţia din ţara sa se stabilizează.
Similare
RECOMANDĂRI