Miniştrii Apărării din statele UE, discuţii despre provocările Rusiei şi prezenţa grupului Wagner în zone de interes strategic al UE
Sursa foto:Inquam Photos Vizualizari:

Miniştrii Apărării din statele UE, discuţii despre provocările Rusiei şi prezenţa grupului Wagner în zone de interes strategic al UE

Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a participat, în zilele de 12 şi 13 ianuarie, la Brest, la Reuniunea informală a miniştrilor apărării din statele membre ale Uniunii Europene. La discuţii au luat parte reprezentanţi ai NATO, ONU şi ai Parlamentului European, şi s-a discutat despre provocările determinate de interferenţele actorilor statali şi non-statali în teatrele de operaţii ale UE.

Miniştrii apărării au evidenţiat impactul negativ al unor grupări precum Grupul Wagner în zone de interes strategic pentru Uniunea Europeană - Ucraina, Libia, Republica Centrafricană şi, cel mai recent, în Mali. De asemenea, Secretarul general al NATO a prezentat principalele concluzii rezultate în urma desfăşurării Consiliului NATO – Rusia, informează digi24.ro

În intervenţia sa, ministrul Dîncu a evidenţiat, de asemenea, influenţa negativă în zone de conflict a Grupului sus-menţionat, fapt care contribuie la deteriorarea situaţiei de securitate şi care are un efect destabilizator, interferând cu eforturile operaţionale ale UE. De asemenea, oficialul român a subliniat importanţa cooperării strânse şi a dialogului cu NATO şi ONU, cât şi a sinergiilor dintre eforturile operaţionale în vederea combaterii efectelor negative ale interferenţelor acestor actori, exprimând sprijinul României pentru aceste eforturi.

În cea de-a doua zi a reuniunii, dezbaterile au debutat cu o sesiune privind problemele de actualitate, în cadrul căreia miniştrii apărării au discutat despre situaţia de securitate din Ucraina şi de la graniţa acestui stat cu Federaţia Rusă, generată de desfăşurarea masivă a trupelor ruseşti, inclusiv prin prisma rezultatelor vizitei recente a Înaltului Reprezentant pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell, în Ucraina.

În intervenţia sa, ministrul Dîncu a reiterat îngrijorarea cu privire la consolidarea prezenţei militare ruse în vecinătatea estică, apreciind că, alături de alte acţiuni hibride, astfel de acţiuni fac parte dintr-o strategie mai amplă a Federaţiei Ruse vizând creşterea influenţei în zonele de interes, concomitent cu limitarea parcursului european al statelor din vecinătatea sa. Oficialul român a evidenţiat şi importanţa cooperării şi coordonării cu NATO şi SUA în vederea detensionării situaţiei din zonă.

Discuţiile au continuat cu o sesiune dedicată domeniilor strategice de interes pentru Uniunea Europeană (maritim, cibernetic, spaţiu), în care se înregistrează o accentuare a competiţiei globale. Miniştrii s-au axat pe provocările asociate domeniului spaţial, inclusiv prin prisma ameninţărilor curente şi viitoare şi a capabilităţilor necesare, având în vedere şi procesul de reflecţie privind Strategia spaţială a UE în domeniul securităţii şi apărării.

Ţinând cont de amplificarea ameninţărilor provenite din spaţiul cosmic şi de emergenţa tehnologiilor care permit suprapunerea activităţilor civile cu cele militare, ministrul român al apărării a susţinut importanţa rolului Centrului Satelitar al Uniunii Europene (EU SatCen) în dezvoltarea capacităţii UE de a acţiona în domeniul spaţial, acesta fiind un instrument important pentru fundamentarea proceselor de planificare şi luare a deciziilor la nivel european.

Reuniunea s-a încheiat cu o sesiune comună a miniştrilor apărării şi miniştrilor de externe dedicată Busolei Strategice. Dezbaterile au avut ca bază varianta revizuită a documentului, miniştrii oferind direcţionări politice în vederea negocierilor ulterioare ale textului în cadrul formatelor de lucru ale Consiliului. Statele membre au evidenţiat importanţa agreării, în luna martie a acestui an, a unui document ambiţios, dar realist în acelaşi timp, ce va ghida eforturile UE în dezvoltarea palierului securităţii şi apărării în următorii 5-10 ani.

În context, ministrul Dîncu a apreciat rolul acestui instrument, subliniind importanţa consolidării capacităţii de acţiune a UE în complementaritate cu NATO. Oficialul român a subliniat relevanţa reflectării corespunzătoare a situaţiei de securitate din vecinătatea estică a Uniunii cu implicaţii în domeniul apărării şi securităţii, în special în regiunea Mării Negre, care trebuie să rămână o zonă de interes strategic pentru UE.

De asemenea, în marja reuniunii, ministrul român a avut o întrevedere cu ministrul francez al Forţelor Armate, Florence Parly, în vederea discutării problematicilor de pe agenda bilaterală, în context aliat şi UE.

Similare
RECOMANDĂRI