Misreport: Otrăvirea lui Aleksei Navalnîi şi operaţiunea de dezinformare a Rusiei
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Misreport: Otrăvirea lui Aleksei Navalnîi şi operaţiunea de dezinformare a Rusiei

După spitalizarea lui Aleksei Navalnîi în Germania, instituţiile de propagandă pro Kremlin - site-uri şi televiziuni - au declanşat o amplă campanie de dezinformare, promovând mai multe naraţiuni prin care au încercat să ascundă adevărul în cazul otrăvirii.

Misreport a selectat trei naraţiuni, pentru a arăta cum funcţionează aparatul de propagandă al Kremlinului.

Discreditarea: „Nu a fost otravă, de vină e consumul de alcool”

Imediat după ce vestea otrăvirii lui Navalnîi a devenit publică, pe toate canalele oficiale ale Kremlinului versiunea oficială transmisă a fost că opozantul s-ar fi îmbătat cu o seară înainte, iar starea de rău i se trage de la o pastilă luate pentru a combate mahmureala.

Alte publicaţii au pus direct pe seama consumului de alcool anunţul otrăvirii. Purtătoarea de cuvât a lui Navalnîi a negat toate aceste variante. (Business Insider)

A fost începutul unei serii de atacuri orientate împotriva lui Navalnîi însuşi, scopul acestora fiind de a-l discredita şi de crea percepţia publică a unui personaj insignifiant, pe care Federaţia Rusă nu are niciun motiv să-l ia în seamă. Naraţiunea e demontată şi explicată pe larg de Ukraine Crisis Media Center.

Atacul străinilor asupra Rusiei

O altă naraţiune pe care Kremlinul a încercat să o impună în spaţiul media a fost aceea că toată povestea din jurul otrăvirii lui Aleksei Navalnîi e un atac al Vestului împotriva Rusiei

Astfel, canalele media de propagandă au început să difuzeze subiecte precum: Germania îl controlează de fapt pe Navalnîi şi el spune orice îi cere această ţară, serviciile secrete ale Vestului lucrează împreună cu acesta pentru a discredita Rusia. Altele au avansat ideea că otrăvirea este o poveste a Vestului pentru a justifica noi sancţiuni pe care să le impună Rusiei.

S-a ajuns în punctul în care mai multe site-uri promovau ideea că dacă activistul nu moare, atunci cu siguranţă nu a fost otrăvit cu Novichok şi totul este un plan pus la cale de duşmanii externi ai Rusiei.

EUvsDisinfo a cartat subiectele şi le-a prezentat pe larg aici.

Nu am fost noi

După ce un laborator militar german şi alte două laboratoare medicale independente au confirmat otrăvirea cu Novichok a disidentului rus, eforturile Rusiei s-au îndreptat spre a dovedi că nu au nicio legătură cu otrăvirea. Vladimir Putin i-ar fi spus preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, că Navalnîi s-a otrăvit singur. (The Moscow Times)

Alte declaraţii oficiale sau presupuneri avansate de media pro Kremlin au arătat că e posibil ca ţările din Vest să-l fi otrăvit. Linia de propagandă în reacţiile Rusiei la otrăvirea lui Aleksei Navalnîi sunt asemănătoare cu reacţiile Rusiei la celebrul caz Skripal. (EUvsDisinfo)

Pentru a înţelege strategia Kremlinului, e bine să vedem un efect al acestor campanii de dezinformare: doar 33% dintre ruşi cred că opozantul lui Putin a fost otrăvit intenţionat, arată un sondaj citat de Coda Story.

Similare
RECOMANDĂRI