NATO şi UE reiterează sprijinul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei şi avertizează Rusia că ”orice nouă agresiune militară” împotriva acesteia va avea consecinţe grave
Sursa foto:© NATO/ Flickr Vizualizari:

NATO şi UE reiterează sprijinul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei şi avertizează Rusia că ”orice nouă agresiune militară” împotriva acesteia va avea consecinţe grave

Uniunea Europeană şi NATO au reiterat joi sprijinul pentru Ucraina, care se confruntă cu o consolidare militară rusă la graniţa sa ce ”creează noi ameninţări şi temeri de invazie”.

Într-o discuţie cu ministrul ucrainean de externe, Dmitri Kuleba, desfăşurată la scurt timp după o convorbire avută cu Antony Blinken, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate, Josep Borrell, a subliniat că ”orice nouă agresiune militară împotriva Ucrainei ar avea consecinţe masive şi costuri grave” şi a îndemnat Rusia să adopte calea ”dezescaladării”, punând pe deplin în aplicare acordurile de la Minsk, relatează CaleaEuropeană.ro.

”UE se coordonează îndeaproape cu partenerii transatlantici şi cu alţi parteneri de aceeaşi părere, inclusiv în ceea ce priveşte cele două proiecte de tratate care afectează arhitectura de securitate europeană prezentate de Rusia”, mai este precizat în comunicatul Serviciului European de Acţiune Externă.

La rândul său, secretarul general la NATO, Jens Stoltenberg, a avut discuţii telefonice pe tema Ucrainei cu şefii diplomaţiei Statelor Unite, Antony Blinken, Germaniei, Annalena Baerbock, şi cu ministrul britanic al apărării, Ben Wallace.

”Alianţa rămâne pregătită pentru un dialog semnificativ cu Rusia, fiind în acelaşi timp unită pentru a apăra şi proteja aliaţii”, precizează Departamentul de Stat într-un comunicat, dublând mesajul transmis de Stoltenberg cu prilejul vizitei premierului României, Nicolae Ciucă, la Bruxelles.

Între timp, armele au tăcut în regiunea ucraineană Donbas, controlată de separatiştii pro-ruşi, gest salutat de Statele Unite.

”Sperăm că pacea rezultată va crea spaţiul diplomatic necesar pentru a dezescalada tensiunile regionale şi va oferi o atmosferă pozitivă pentru discuţii ulterioare”, menţionează Departamentul de Stat american într-un comunicat.

SUA sunt pregătite ”să se angajeze într-un dialog diplomatic” cu Rusia ”de la începutul lunii ianuarie”, dar nu fără condiţii, a făcut cunoscut joi un înalt responsabil de la Casa Albă. 

Marţi, preşedintele rus, Vladimir Putin, şi-a înăsprit tonul evocând un răspuns ”militar şi tehnic” dacă rivalii săi occidentali nu pun capăt politicilor considerate ameninţătoare.

Într-un gest de încălcare a caracterului general confidenţial al discuţiilor diplomatice, Rusia a prezentat două proiecte de tratate pentru a interzice orice extindere a NATO, în special la Ucraina, şi pentru a pune capăt activităţilor militare occidentale în apropierea frontierelor ruseşti.

Similare
RECOMANDĂRI