Niciun medicament nu şi-a demonstrat încă eficacitatea în tratarea COVID-19. Soluţii temporare pentru tratarea celor infectaţi
Vizualizari:

Niciun medicament nu şi-a demonstrat încă eficacitatea în tratarea COVID-19. Soluţii temporare pentru tratarea celor infectaţi

Niciun medicament nu şi-a demonstrat încă eficacitatea în tratarea COVID-19. Aceasta este concluzia Agenţiei Europene a Medicamentului, menţionată într-un raport al Parlamentului European despre răspunsul pe care Uniunea Europeană l-a avut în faţa pandemiei de coronavirus.

Mai multe substanţe folosite în prezent pentru vindecarea altor boli sunt acum examinate ca un potenţial tratament pentru COVID-19. Se lucrează la studii clinice la scară largă pentru a fi generate date solide şi dovezi despre cât de sigure şi bune sunt aceste opţiuni de tratament, scrie Digi24.

Studiile clinice se fac pe voluntari umani, de regulă persoane sănătoase cărora li se administrează un medicament şi care sunt ţinute apoi sub observaţie, pentru a vedea  efectele principale ale acestuia asupra corpului.

De exemplu, România şi alte trei state membre UE, Estonia, Grecia şi Olanda, au solicitat recomandări de la Agenţia Europeană a Medicamentului (AEM), pentru folosirea medicamentului Remdesivir în tratamentul pentru COVID-19. Recomandările AEM descriu care dintre pacienţii infectaţi cu virusul pot beneficia de medicament, şi, de asemenea, oferă şi explicaţii despre cum poate fi utilizat în condiţii de siguranţă.

Studiile clinice rămân „standardul de aur” pentru colectarea datelor în baza cărora la nivelul Uniunii Europene se emit recomandări de folosire armonizată a tratamentelor.

Încă un an până la vaccinul împotriva COVID-19

Mai mulţi producători lucrează intens la dezvoltarea unui vaccin împotriva virusului SARS-CoV-2. Rapiditatea cu care se transmite coronavirusul necesită ca răspunsul oamenilor de ştiinţă să fie pe măsură, astfel încât să se ajungă la echilibrul care poate salva cât mai multe vieţi.

Pe teritoriul Uniunii Europene sunt deja două vaccinuri care au intrat în studiile clinice de fază I. Agenţia Europeană a Medicamentului estimează că ar mai putea dura cel puţin un an până când un vaccin împotriva COVID-19 să fie gata de aprobare şi disponibil în cantităţi suficiente pentru utilizarea pe scară largă.

Similare
RECOMANDĂRI