Nord Stream 2 primeşte o lovitură: Gazoductul nu a primit derograre de la Directiva UE
Vizualizari:

Nord Stream 2 primeşte o lovitură: Gazoductul nu a primit derograre de la Directiva UE

Autoritatea de reglementare în domeniul energiei din Germania (Bundesnetzagentur) a refuzat vineri să acorde o derogare de la Directiva UE privind gazele naturale pentru operatorii gazoductului Nord Stream 2, dând o nouă lovitură acestui proiect ce vizează transportul gazelor naturale din Rusia în Germania via Marea Baltică, transmite Reuters.

Proiectul Nord Stream 2, derulat de un consorţiu condus de grupul rus Gazprom, este deja în întârziere şi se confruntă cu opoziţia politică a Washingtonului precum şi a Ucrainei şi Poloniei, ţări prin care trece în prezent gazul natural rusesc în drumul spre consumatorii din Europa Occidentală, scrie defenseromania.ro.

Bundesnetzagentur a anunţat vineri că proiectul conductei Nord Stream 2 nu poate beneficia de o derogare de la normele privind "unbundling" prevăzute în Directiva UE privind gazele naturale, care cer ca producţia, transportul şi distribuţia de energie să fie organizate independent, pentru secţiunea care trece prin teritoriul Germaniei.

Autoritatea de reglementare a apreciat că grupul de companii care stă în spatele Nord Stream 2, care pe lângă Gazprom include Uniper, Wintershall-Dea, Shell, OMV şi Engie, nu se califică pentru o derogare deoarece conducta nu a fost finalizată până la data de 23 mai 2019.

Consorţiul Nord Stream 2, la care cei cinci parteneri occidentali acoperă 50% din finanţare, susţine că deşi nu a fost finalizat fizic, proiectul este funcţional din punct de vedere economic, iar investiţiile de miliarde de euro au fost făcute cu bună credinţă.

Similare
RECOMANDĂRI