Nou pachet de sancţiuni împotriva Moscovei: UE interzice complet importurile de petrol din Rusia, iar cea mai mare bancă rusească va fi exclusă din SWIFT
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat astăzi în faţa deputaţilor europeni în timpul sesiunii plenare de la Strasbourg cel de-al şaselea pachet de sancţiuni al UE împotriva Rusiei. De această dată, şefa Executivului European a anunţat că UE va exlcude cea mai mare bancă rusească din SWIFT, va interzice complet importurile de petrol din Rusia şi va intercize trei mari posturi ruseşti de radio şi televiziune pe frecvenţetele şi posturile din Europa, relatează CaleaEuropeană.ro.
De asemenea, vor fi interzise trei mari posturi de radio şi televiziune ruseşti de stat de pe frecvenţele din UE: „Aceştia nu vor mai avea voie să îşi distribuie conţinutul în UE, sub nicio formă, fie că este vorba de cablu, prin satelit, internet sau prin intermediul aplicaţiilor pentru smartphone-uri. Am identificat aceste canale de televiziune ca fiind portavoci care amplifică în mod agresiv minciunile şi propaganda lui Putin. Nu ar trebui să le mai oferim o scenă pentru a răspândi aceste minciuni.”
Vor fi interzise serviciile medicale de excelenţă, de contabilitate şi consultanţă din Europa pentru companiile ruseşti, notează sursa citată.
Nu în ultimul rând, preşedinta Ursula von der Leyen anunţă interzicerea de importuri de petrol rusesc: „Să fim clari: nu va fi uşor. Unele state membre sunt puternic dependente de petrolul rusesc. Dar trebuie pur şi simplu să lucrăm la acest lucru. Propunem acum o interdicţie asupra petrolului rusesc. Aceasta va fi o interdicţie completă de import pentru tot petrolul rusesc, pe mare şi prin conducte, brut şi rafinat. Ne vom asigura că vom elimina treptat petrolul rusesc într-un mod ordonat, într-un mod care să ne permită nouă şi partenerilor noştri să ne asigurăm rute alternative de aprovizionare şi să minimizăm impactul asupra pieţelor globale. Acesta este motivul pentru care vom elimina treptat aprovizionarea cu ţiţei din Rusia în termen de şase luni şi cu produse rafinate până la sfârşitul anului. Astfel, maximizăm presiunea asupra Rusiei, minimizând în acelaşi timp daunele colaterale pentru noi şi partenerii noştri din întreaga lume. Pentru că, pentru a ajuta Ucraina, propria noastră economie trebuie să rămână puternică”, a mai adăugat aceasta.
„Prin toate aceste măsuri, privăm economia rusă de capacitatea sa de a se diversifica şi de a se moderniza. Putin a vrut să şteargă Ucraina de pe hartă. Este clar că nu va reuşi. Dimpotrivă: Ucraina s-a ridicat în unitate. Iar pe propria sa ţară, Rusia, o scufundă”, a conchis Ursula von der Leyen în discursul său.