Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Noua Comisie Europeană se naşte greu. Reprezentanta Franţei este audiată din nou, situaţie neclară în privinţa României

Comisia Europeană se naşte greu. După respingerea Rovanei Plumb şi a candidatului maghiar, pregătirea slabă a celui polonez, rămân în picioare suspiciunile privind integritatea candidatei franceze, acuzată de angajări fictive. Sylvie Goulard urmează să fie din nou audiată joi in comisia parlamentară. Situaţia reprezentantului României este în continuare neclară.

Sylvie Goulard, propunerea Franţei pentru portofoliul piaţa internă şi industrie, mai are un examen de dat în contextul în care nu a convins la prima audiere. Susţinută de mişcarea lui Emmanuel Macron, Renew Europe, candidata franceză este privită de celelalte familii politice drept rezultatul jocurilor de culise puse în scenă de preşedintele Franţei, care nu sunt deloc văzute cu ochi buni. Şansele sale de a nu trece audierea sunt de 50 la sută.

Candidatul polonez la portofoliul agricultură, Janus Wojciechowski, a trecut la limită după o pregătire foarte precară a examenului în faţa eurodeputaţlor.

Belgianul Didier Reynders, a reuşit sa obţină în extremis votul comisiei LIBE având grave acuzaţii de corupţie care planează asupra sa.

Ungaria este în acest moment, ca şi România, blocată, dar nu pentru că nu ar fi trimis imediat un nou nume în persoana ambasadorului la UE, Oliver Varhely, ci pentru ca Ursula von der Leyen pare să fi creat un tandem ungaro-român, care îi ţine pe maghiari pe loc în aşteptarea rezolvării situaţiei complicate de la Bucureşti.

După ce Rovana Plumb a fost categoric refuzată în premieră de comisia juridică a parlamentului, Viorica Dăncilă a trimis abia acum 2 zile, oficial, numele lui Dan Nica drept candidat.

Cum Ursula von der Leyen ţine la egalitatea de gen, a fost prevazută şi varianta de rezervă Gabriela Ciot. Dacă însă guvernul va fi răsturnat în urma moţiunii de cenzura, apare la orizont soluţia rapidă şi consensuală: ambasadorul roman la UE, Luminiţa Odobescu.

Indiferent de rezultatul tuturor acestor jocuri şi permutări, Comisia Europeană are ca termen limită data de 24 octombrie, pentru votul în plenul parlamentului la Strasbourg.

Aceasta înseamnă că audierile candidaţilor roman şi maghiar trebuie să aibă loc săptămâna viitoare la Bruxelles, sau cel mai târziu peste două săptămâni la Strasbourg.

Din Bruxelles pentru TVR, Lucia Pârvoiu.

Similare
RECOMANDĂRI