Numărul persoanelor afectate de foamete a ajuns la 124 de milioane în întreaga lume
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Numărul persoanelor afectate de foamete a ajuns la 124 de milioane în întreaga lume

Intensificarea conflictelor şi seceta persistentă din multe regiuni ale lumii au făcut să crească la 124 de milioane numărul persoanelor afectate de foamete în 2017, a indicat joi o estimare făcută de ONU şi UE, relatează AFP.

Pe primele locuri între ţările afectate de foamete ''acută'' sunt cele implicate în conflicte sau aflate în situaţie de ''gravă insecuritate'', precum "Yemenul, nordul Nigeriei, Republica Democrată Congo, Sudanul de Sud şi Myanmarul'', se arată în ''Raportul mondial privind crizele alimentare 2018'' publicat de UE, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) şi Programul Alimentar Mondial (PAM), notează Agerpres.

Totodată, în Africa de Est şi de Sud, "seceta persistentă a avut, de asemenea, un rol major", ducând "la reduceri consecutive ale culturilor în ţări care se confruntă deja cu un nivel ridicat de insecuritate alimentară", subliniază raportul.

În 2016, acelaşi raport a estimat la 108 milioane numărul oamenilor din lume care se confruntă cu o insecuritate alimentară gravă, în timp ce în 2015 numărul acestora era estimat la 80 de milioane.

În acest an, conflictele şi insecuritatea vor rămâne "probabil principalele cauze ale crizei alimentare", afectând Afganistanul, Republica Centrafricană, Republica Democrată Congo, nord-estul Nigeriei, regiunea Lacului Ciad, Sudan din Sud, Siria şi Yemen, precum şi Libia şi centrul Sahel (Mali şi Niger).

În Africa, impactul secetei asupra culturilor agricole şi a creşterii animalelor va spori de asemenea insecuritatea alimentară în zonele cu păşuni din Somalia, sud-estul Etiopiei, estul Kenyei, precum şi în ţări din Africa de Vest şi Sahel ca Senegal, Ciad, Niger, Mali, Mauritania şi Burkina Faso.

Numai în sudul Africii se aşteaptă o îmbunătăţire a situaţiei datorită creşterii producţiei de cereale în 2017 şi scăderii preţurilor la alimente.

"Avem o obligaţie morală de a îmbunătăţi lucrurile şi avem instrumentele şi cunoştinţele necesare pentru asta. Trebuie să dărâmăm pereţii care au separat mult timp actorii din sectorul ajutorului umanitar şi pe cei din domeniul dezvoltării'', a subliniat Antonio Guterres, secretarul general al ONU, citat în raport. 
Similare
RECOMANDĂRI