OMS răspunde Chinei: Coronavirusul nu se transmite prin alimente
Vizualizari:

OMS răspunde Chinei: Coronavirusul nu se transmite prin alimente

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat joi că noul coronavirus nu poate fi transmis prin alimente, după ce China a anunţat că a descoperit virusul în alimente de import, relatează Agerpres.

„Nu credem că noul coronavirus se poate transmite prin alimente. Dacă am înţeles bine, China caută virusul pe ambalaje, a testat sute de mii şi a găsit foarte puţine, sub 10 (eşantioane) pozitive”, a declarat cercetătoarea Maria Van Kerkhove, citată de AFP. Totuşi, „ştim că (virusul) poate rămâne o vreme pe suprafeţe” şi „am dat indicaţii, împreună cu FAO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru alimentaţie şi agricultură), cu privire la normele de securitate şi muncă” în sectorul alimentar, a completat cercetătoarea OMS.

„Oamenii nu trebuie să se teamă nici în privinţa alimentelor, nici a ambalajelor alimentare sau a lanţului alimentar”, a subliniat la rândul său Michael Ryan, director pentru situaţii de urgenţă la OMS.

„Alimentaţia noastră în ceea ce priveşte COVID este sigură: nu există date care să demonstreze că alimentele sau lanţurile alimentare participă la transmiterea virusului”, a adăugat Ryan, amintind de necesitatea respectării precauţiilor de utilizare cum sunt spălarea pe mâini sau procesarea alimentelor.

„Nu trebuie exacerbate astfel de informaţii, oamenii se tem deja destul de pandemie”, a conchis responsabilul OMS.

Autorităţile chineze au anunţat joi că au descoperit urme de coronavirus într-un lot de aripioare de pui congelate livrate din Brazilia.  Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din Shenzhen spune că virusul a fost descoperit pe suprafaţa produselor. Toate persoanele care ar fi putut intra în contact cu produsul au fost testate pentru coronavirus, însă rezultatele au fost negative. Loturile de produs deja vândute vor fi urmărite şi confiscate, au anunţat autorităţile.

Nu este primul astfel de caz. Miercuri, în oraşul Wuhu au fost găsite urme de coronavirus în pachete de creveţi importate dintr-o altă ţară latino-americană, Ecuador, în timp ce în oraşul-port Shandong urme de coronavirus s-au descoperit pe ambalaje de peşte congelat.

Similare
RECOMANDĂRI