ONG-uri internaţionale denunţă un proiect de lege din Rusia care extinde la persoane fizice statutul de „agent al străinătăţi”
Vizualizari:

ONG-uri internaţionale denunţă un proiect de lege din Rusia care extinde la persoane fizice statutul de „agent al străinătăţi”

Organizaţii nonguvernamentale internaţionale pentru apărarea drepturilor omului au denunţat marţi un proiect de lege din Federaţia Rusă menit să extindă statutul de „agent al străinătăţii” la jurnalişti şi internauţi, calificându-l drept un nou mijloc de a reduce la tăcere opoziţia, informează AFP, potrivit agerpres.

Aceste amendamente, adoptate în unanimitate marţi în a doua lectură de camera inferioară a Parlamentului, etapă decisivă în sistemul legislativ rus, ar urma să-i permită Ministerului Justiţiei să desemneze drept „agenţi ai străinătăţii” persoane fizice ce lucrează pentru mass-media ce intră sub incidenţa acestei clasificări.
 

Pentru aceasta, va fi necesar ca aceşti indivizi să primească o remunerare de la aceste mass-media, a explicat Leonis Levin, unul dintre deputaţii aflaţi la originea textului.

Nouă ONG-uri de apărare a drepturilor omului, printre care Amnesty International şi Reporteri fără Frontiere, atenţionează că noile amendamente i-ar putea viza nu doar pe jurnalişti, ci şi pe orice blogger sau internaut care beneficiază de burse, finanţare sau venituri de la o mass-media vizată.

„Va deveni un mijloc de a reduce la tăcere opoziţia”, au denunţat ONG-urile într-un comunicat.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a calificat aceste temeri drept „poveşti de groază”.

Unul dintre autorii textului, Andrei Klimov, a precizat că el va fi îndreptat împotriva conţinuturilor de natură politică. „Dacă o persoană scrie despre hockey sau despre vânătoarea de fluturi, nu va fi recunoscută drept agent al străinătăţii”, a declarat el pentru ziarul Kommersant.

Amendamentele în cauză ar urma să fie adoptate definitiv joi, în urma celei de-a treia şi ultime lecturi.

Din 2012, o lege din Rusia le permite autorităţilor să desemneze drept „agenţi ai străinătăţii” asociaţii care primesc finanţări din afara Rusiei şi care au „activitate politică”. În 2017, această posibilitate a fost extinsă la mass-media care lucrează în Rusia şi acum ar putea fi vizate persoanele fizice.

Similare
RECOMANDĂRI