Papa îndeamnă Ungaria să-şi „deschidă braţele” faţă de toţi oamenii, în contextul politicii anti-migraţioniste a lui Viktor Orban
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Papa îndeamnă Ungaria să-şi „deschidă braţele” faţă de toţi oamenii, în contextul politicii anti-migraţioniste a lui Viktor Orban

Papa Francisc a îndemnat Ungaria să-şi „deschidă braţele către toată lumea” într-o aparentă critică voalată faţă de politicile anti-migraţioniste ale lui Viktor Orban, la începutul vizitei de patru zile a Suveranului Pontif în Europa centrală.

„Sentimentul religios este seva acestei naţiuni atât de ataşată rădăcinilor sale'', a spus Suveranul Pontif în faţa unei imense mulţimi venite să-l aclame. „Dar crucea, plantată în pământ, în plus faţă de a invita să fim bine înrădăcinaţi, îşi ridică şi deschide braţele către toţi (...) Dorinţa mea este ca voi să fiţi astfel: ancoraţi şi deschişi, înrădăcinaţi şi respectuoşi'', a îndemnat Papa Francisc, înainte de a adresa binecuvântarea în limba maghiară ''Isten eltessen!''.

Suveranul Pontif, în vârstă de 84 de ani, venit la Budapesta într-o vizită fulger pentru a conduce slujba de încheiere a Congresului Euharistic, a transmis acest mesaj în timpul rugăciunii Angelus.

Totuşi, comunicatul transmis de Sfântul Scaun despre întâlnirea cu uşile închise pe care Papa Francisc a avut-o anterior timp de 40 de minute cu premierul ungar Viktor Orban şi cu preşedintele Janos Ader nu include migraţia printre temele discutate, conform Agerpres.

Comunicatul menţionează că printre subiectele abordate s-au numărat ''rolul Bisericii în ţară, angajamentul pentru protejarea mediului înconjurător, apărarea şi promovarea familiei''.

Nu au fost oferite alte detalii despre această discuţie. Premierul Viktor Orban dezaprobă primirea refugiaţilor, pentru care pledează Suveranul Pontif. Fenomenul migraţiei este considerat de premierul ungar o ameninţare pentru identitatea creştină a Europei şi pentru siguranţa cetăţenilor. El a scris pe contul său de Facebook că i-a ''cerut Papei să nu lase să piară Ungaria creştină''.

Papa Francisc a mai evocat duminică, la Budapesta, "ameninţarea antisemitismului care circulă încă în Europa şi în alte părţi", adăugând că este vorba de "un fitil care trebuie stins".

După rugăciunea Angelus, Suveranul Pontif a plecat spre Slovacia pentru o vizită de trei zile.

Itinerariul Papei sugerează că Francisc a vrut să evite acordarea unei susţineri politice lui Orban - tipul de populist naţionalist pe care deseori îl critică - care vine odată cu găzduirea unui Papă în timpul vizitei de stat, înaintea alegerilor din Ungaria în primăvara următoare, scrie The Guardian.

Aceasta este prima ieşire internaţională importantă a Papei, de când a fost supus unei operaţii la colon în luna iulie.

Similare
RECOMANDĂRI