UPDATE: Parlamentul britanic a aprobat amendamentul care amână votul privind acordul Brexit
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

UPDATE: Parlamentul britanic a aprobat amendamentul care amână votul privind acordul Brexit

UPDATE: Membrii Parlamentului de la Londra au votat sâmbătă în favoarea amendamentului Letwin, care prevede ca decizia finală a Camerei Comunelor privind Acordul Brexit să fie luată abia după adoptarea legislaţiei definitive prevăzută de acest tratat.

Camera Comunelor a decis sâmbătă să amâne votul asupra acordului privind Brexitul până când va fi adoptată legislaţia prin care s-ar implementa acest acord, transmit agenţiile internaţionale de presă.

Legislativul britanic a adoptat prin această decizie un amendament depus de către deputatul independent (fost conservator) Oliver Letwin.

Prin urmare, premierul conservator Boris Johnson ar trebui să ceară Uniunii Europene amânarea Brexitului dincolo de data de 31 octombrie.

Într-o primă reacţie după adoptarea amendamentului Letwin, Boris Johnson a declarat că nu va negocia nu UE nicio nouă amânare a Brexitului, dar că va introduce în parlament legislaţia necesară retragerii din UE.

Ştire iniţială:


Parlamentul britanic s-a reunit sâmbătă pentru o şedinţă extraordinară consacrată acordului privind retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Parlamentul ar urma să voteze dacă aprobă sau nu noul acord agreat de către Uniunea Europeană cu Marea Britanie. Este prima şedinţă organizată într-o sâmbătă după cea consacrată războiului din Malvine.

Dimineaţă au fost introduse două amendamente care pun sub semnul întrebării votul. Unul l-ar forţa pe premier să ceară amânarea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană cu 3 luni, iar celălalt să amâne votul până la implementarea unei noi legislaţii post Brexit.

Boris Johnson i-a implorat pe parlamentari să nu mai tărăgăneze lucrurile şi a repetat că nu va cere o nouă amânare.

Sesiunea de astăzi a Camerei Comunelor este una istorică: este prima într-o zi de sâmbătă, după 37 de ani. Ultima oara s-a întâmplat în 1982 în ziua invadării insulelor Falkland şi începerea războiului cu Argentina.

Dacă textul este aprobat de deputaţi, executivul va prezenta de luni un proiect de lege destinat să-l pună în aplicare, au indicat serviciile premierului Boris Johnson. De asemenea,  Guvernul britanic va fi obligat legal să solicite din nou Uniunii Europene amânarea Brexit.

Guvernul conservatorilor nu mai dispune decât de 288 de aleşi, în condiţiile în care are nevoie de o majoritate de 320 de voturi în Camera Comunelor, care a respins de trei ori acordul de Brexit obţinut anterior de premierul Theresa May, determinând-o să demisioneze.

Partidele din opoziţie au avertizat deja că vor vota împotriva acordului lui Johnson. În special partidul unionist nord-irlandez DUP, aliat al executivului în parlament, este împotriva compromisului, care ar afecta potrivit lui integritatea Regatului Unit, prevăzând un tratament diferit pentru Irlanda de Nord.

Premierul britanic Boris Johnson a afirmat că "speră" ca votul să fie unul "plin de însemnătate", declarând despre noua înţelegere că permite Marii Britanii să "iasă pe deplin" din UE, dar în acelaşi timp să păstreze relaţiile de prietenie de cooperare.

Parlamentul britanic urmează de asemenea să voteze un amendament care ar putea amâna susţinerea pentru înţelegerea acordului negociat de Boris Johnson până la aprobarea întregii legislaturi relevante, relatează CNN.

Dacă amendamentul va trece, premierul va fi obligat să ceară o extindere a ieşirii Marii Britanii din UE înainte de ora 23.00 sâmbătă.

Similare
RECOMANDĂRI