Peştele Fugu, care poate ucide un om dacă nu e gătit cum trebuie, a suferit o mutaţie genetică
Sursa foto:Shutterstock Vizualizari:

Peştele Fugu, care poate ucide un om dacă nu e gătit cum trebuie, a suferit o mutaţie genetică

Peştele fugu sau în traducere liberă porcul de râu, cunoscut ca fiind cel mai periculos peşte comestibil din lume, a suferit o mutaţie, iar autorităţile din Japonia au intrat în alertă, relatează Reuters.

Peştele Fugu este una dintre cele mai căutate delicatese din lume, dar şi una dintre cele mai periculoase, iar un kilogram poate costa până la 265 de dolari în vârful sezonului. Aceşti peşti conţin tetrodotoxină, o otravă puternică pentru care nu există niciun antidot.

În realitate, stridiile cu origine dubioasă ucid mai multe persoane în fiecare an, asta deoarece în Japonia de exemplu sunt bucătari specializaţi în prepararea peştelui fugu. Aceştia ştiu cum să-i elimine neurotoxinele şi cum să-l prepare.

Acum însă, există o temere tot mai mare a autorităţilor japoneze: peştele fugu a suferit mutaţii din cauza schimbărilor climatice. Apa mării din arhipelagul Japoniei este tot mai caldă, ceea ce face ca speciile de fugu să se împercheze şi rezultă specii hibride.

Aceste specii hibride de fugu sunt pescuite în număr tot mai mare. Dacă înainte se găsea un peşte la o mie pescuiţi, acum procentul peştilor fugu hibrizi a ajuns la aproximativ 20% faţă de peştii fugu obişnuiţi.

Dacă la speciile obişnuite neurotoxina se află în ficat şi în organele reproducătoare, la cele hibride se găseşte şi în piele sau muşchi. Iar riscul este mult mai mare, dacă bucătarul nu face deosebire între specii.

Guvernul japonez a recomandat evitarea consumului de peşti fugu hibrizi, însă soluţia nu este aşa simplă: chiar şi bucătarii cu experienţă au dificultăţi în a deosebi peştii „clasici” de cei hibrizi, relatează Digi24.

Similare
RECOMANDĂRI