Poroşenko a dat indicaţii de iniţiere a procedurii de retragere a Ucrainei din CSI
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Poroşenko a dat indicaţii de iniţiere a procedurii de retragere a Ucrainei din CSI

Preşedintele Ucrainei Petro Poroşenko a dat indicaţii Cabinetului de Miniştri să înceapă procedura de retragere oficială a ţării din componenţa CSI, informează RIA.

El a declarat acest lucru la cel de-al unsprezecelea forum de securitate de la Kiev.

Poroşenko a sugerat "închiderea în cele din urmă a reprezentării ucrainene la instituţiile relevante din Minsk". În plus, preşedintele a dat indicaţii să inventarieze întregul cadru juridic încheiat de Ucraina în cadrul CSI "pentru respectarea intereselor naţionale".

De asemenea, preşedintele a promis să prezinte Parlamentului un proiect privind încheierea imediată a anumitor dispoziţii ale tratatului privind prietenia cu Rusia.

Potrivit acestuia, vor rămâne în vigoare paragrafele documentului, care constată că părţile "respectă integritatea teritorială a fiecăruia şi confirmă inviolabilitatea frontierelor existente între ele".

Aşa cum a declarat Poroshenko, acest acord este incompatibil cu interesele naţionale ale Ucrainei şi realizarea "dreptului la apărare".

Comunitatea Statelor Independente include 11 ţări - toate republicile post-sovietice, cu excepţia Georgiei şi a celor trei ţări baltice care au aderat la UE.

În februarie 2014 Kievul a refuzat să-şi continue preşedinţia în CSI. În martie 2014, Consiliul Naţional de Securitate şi Apărare a anunţat că Ucraina intenţionează să se retragă din CSI, dar de atunci ţara nu a depus o cerere oficială.

Similare
RECOMANDĂRI