Poşta bulgară, victimă a unui presupus atac cibernetic rus
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Poşta bulgară, victimă a unui presupus atac cibernetic rus

Poşta bulgară, afectată de la jumătatea lunii aprilie de probleme informatice recurente, a fost ţinta unui atac de origine rusă, a anunţat marţi guvernul, relatează AFP.

"Atacul cibernetic care perturbează serviciile poştale de la 16 aprilie poartă semnătura serviciilor ruse", a declarat vicepremierul Kalina Konstantinova, în cadrul unei conferinţe de presă.

Livrările în afara Bulgariei şi primirea de scrisori şi colete din străinătate, precum şi plata facturilor, au fost temporar blocate, ca şi plata pensiilor. 
Există arhive care au fost pierdute pentru totdeauna, a deplâns Vasilev Velicikov, expert în informatică, fără a furniza mai multe detalii privind natura acestor documente.

Programul informatic rău intenţionat, care a afectat mai întâi biroul central din Sofia înainte de a se răspândi în reţea, "a fost conceput în aşa fel încât să nu poată afecta Rusia şi fostele republici sovietice", a explicat el. 

În cadrul Poştei există peste 6.000 de computere, dintre care jumătate sunt vechi de mai bine de 15 ani şi sunt vulnerabile la astfel de atacuri în lipsa unor sisteme de protecţie antivirus adecvate. Alte instituţii publice" au fost victime ale atacurilor informatice, dar la o scară mai redusă, potrivit agenţiei de securitate naţională.

"Atacurile se înmulţesc după războiul din Ucraina", a subliniat Velicikov, evocând un "război cibernetic menit să semene îngrijorare şi instabilitate".  Poşta greacă (Elta) a fost afectată în martie de un "atac cibernetic", care a dus la o "suspendare temporară" a unora dintre serviciile sale, reaminteşte AFP. 

Similare
RECOMANDĂRI