Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Premieră electorală în pandemie. În Cehia se votează în sistem drive-in

Guvernul Cehiei a decretat stare de urgenţă din cauza creşterii numărului infectărilor. Noile restricţii intră în vigoare din 5 octombrie. Se referă, între altele, la limitarea adunărilor la 10 persoane în spaţii închise şi la închiderea şcolilor în regiuni foarte afectate. În premieră, scrutinul pentru locale şi pentru alegerea Senatului se desfăşoara şi în sistem drive-in, adică în maşină.

Cehia revine la carantina naţională pentru 30 de zile. Situaţia a fost explicată de ministrul Sănătăţii.

Restricţiile nu vor fi la fel de dure ca în primul val al pandemiei. Graniţele rămân deschise, la fel şi magazinele şi restaurantele, dar cu program redus.

Adunările publice vor fi limitate la 10 persoane în interior şi 20 în exterior, iar multe şcoli vor reveni la învăţământul online.

În acest context se desfăşoară alegeri locale şi pentru Senat în acest weekend.

În premieră, autorităţile au deschis secţii în sistem drive in pentru persoane aflate în carantină. 78 de centre de vot la nivel naţional, ridicate de armată. Urna este adusă la geamul maşinii alegătorului.

Comisiile electorale trebuie să poarte costume de protecţie şi beneficiază de sprijinul armatei. Autorităţile au estimat că 16.000 de alegători aflaţi în izolare ar putea utiliza această procedură alternativă de vot.

 

Similare
RECOMANDĂRI