Primarul Parisului, Anne Hidalgo, şi-a anunţat candidatura la preşedinţia Franţei
Sursa foto:politico.eu Vizualizari:

Primarul Parisului, Anne Hidalgo, şi-a anunţat candidatura la preşedinţia Franţei

Primarul Parisului, Anne Hidalgo, a anunţat duminică că va candida la alegerile prezidenţiale de anul viitor, alăturându-se astfel unei liste tot mai mari de contestatari ai actualului preşedinte centrist Emmanuel Macron, informează Politico.

Fiica în vârstă de 62 de ani a unor imigranţi spanioli care au fugit de dictatura lui Francisco Franco, Hidalgo este marea favorită pentru a obţine nominalizarea din partea Partidului Socialist.
 

Primar al Parisului din 2014, aceasta intră în cursă ca o figură polarizantă, a cărei campanie de a elimina maşinile din capitală şi de a face oraşul mai verde a creat diviziuni între locuitori.

Sondajele de opinie arată în prezent că Hidalgo ar obţine doar şapte până la nouă procente în primul tur de scrutin pentru alegerile prezidenţiale din aprilie, dacă ar fi aleasă să reprezinte socialiştii.

Ea a declarat că una dintre priorităţile sale principale ar fi transformarea Franţei într-o economie cu emisii reduse de dioxid de carbon, acuzându-l pe Macron că nu şi-a respectat promisiunile privind clima. De asemenea, politiciana franceză pledează pentru oportunităţi egale în societate. 

În discursul pentru lansarea cadidaturii, susţinut la Rouen, Hidalgo a declarat că educarea sa în cartierele de locuinţe pentru clasa muncitoare din Lyon a arătat cum sistemul şcolar francez poate ajuta copiii să depăşească „prejudecăţile de clasă”. Cu toate acestea, ea a avertizat că modelul republican francez, care promite libertate, egalitate şi fraternitate, „se dezintegrează sub ochii noştri”. „Vreau ca toţi copiii din Franţa să aibă aceleaşi oportunităţi pe care le-am avut eu”, a precizat candidata la preşedinţia Franţei, citată de Euronews.

De asemenea, fostul negociator-şef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, a anunţat că va candida la alegerile prezidenţiale din Franţa, programate pentru anul viitor, din partea partidului Les Républicains şi ar putea fi contracandidatul lui Emmanuel Macron, dacă va fi selectat în cadrul alegerilor preliminare ale partidului.

Barnier a spus că printre punctele programului său se numără „limitarea şi ţinerea sub control a imigraţiei” şi „repunerea muncii şi meritului în centrul societăţii noastre”. De asemenea, lupta împotriva schimbărilor climatice va fi un element al campaniei sale.

Macron nu a confirmat încă că va candida pentru un al doilea mandat, dar este de aşteptat să facă acest lucru.

Actualul preşedinte şi liderul de extremă-dreapta Le Pen sunt cotaţi între 20% şi 24% şi sunt în prezent cei mai probabili candidaţi pentru cel de-al doilea tur de scrutin.

Similare
RECOMANDĂRI