Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Proteste violente în Belarus, după alegerile prezidenţiale: Câteva sute de oameni au fost arestaţi, zeci de persoane - spitalizate

Noaptea trecută, poliţia a intervenit în forţă în mai multe oraşe din Belarus împotriva protestatarilor, care au ieşit în stradă acuzând guvernarea de falsificarea rezultatelor alegerilor prezidenţiale. Câteva sute de oameni au fost arestaţi, iar zeci de persoane au fost spitalizate în urma confruntărilor cu organele de forţă.

Oamenii au început să iasă pe străzile capitalei Minsk, şi ale altor oraşe din Belarus, la două ore după închiderea secţiilor de vot. La acea oră, Comisia Electorală anunţase deja rezultatul numărării paralele a voturilor, care arăta că actualul preşedinte Alexandr Lukaşenko ar fi câştigat cu 80 la sută din sufragii în faţa principalului contracandidat Svetlana Tihanovskaia.

În capitala Minsk, după încăierările cu protestatarii, forţele de ordine au intervenit cu tunuri de apă, gaze lacrimogene şi grenade de şoc. Zeci de manifestanţi au fost răniţi şi spitalizaţi. Cel puţin 200 dintre protestatari au fost arestaţi.

Presa scrie că unul dintre manifestanţi ar fi decedat după ce s-a aruncat în faţa unui camion al poliţiei, fapt infirmat însă de ministerul belarus de interne. Poliţia a intervenit în forţă şi în alte oraşe ale ţării. Însă, în unele localităţi, reprezentanţii organelor pentru menţinerea ordinii publice, şi-au scos căştile, semnalând că nu vor să se confrunte cu manifestanţii. Oponenţii liderului autoritar al Belarusului, Alexandr Lukaşenko, acuză guvernarea de fraudarea alegerilor, mai ales că, potrivit datelor oficiale, 40 la sută dintre alegători ar fi votat anticipat. Mii de alegători, mai ales în diaspora, nu au reuşit să voteze, chiar dacă au stat la rând câte 8-9 ore.
Principalul contracandidat al lui Lukaşenko, Svetlana Tihanovskaia, a declarat azi că nu recunoaşte rezultatele preliminare ale alegerilor.

SVETLANA TIHANOVSKAIA, candidat la prezidenţiale: "Desigur, nu suntem de acord (n.r. cu rezultatele alegerilor), avem informaţii absolut contrare. Avem deja protocoale oficiale de la multe secţii de votare, din care reiese că numărul de voturi în favoarea mea îl depăşeşte de zeci de ori pe cel acordat altui candidat. Acum strângem dovezi privind orice fel de falsificări. "

Svetlana Tihanovskaia a chemat autorităţile la dialog pentru a preveni riscul escaladării confruntărilor de stradă. Deocamdată nu este clar care va fi deznodământul crizei din Belarus. Preşedintele Lukaşenko a îndemnat forţele de ordine să acţioneze ferm, iar oponenţii au promis să revină azi în stradă şi să protesteze până la înlăturarea acestuia de la putere. Între timp, preşedinţii Republicii Moldova, Rusiei şi Chinei, l-au felicitat deja pe Lukaşenko cu victoria în alegeri.
Similare
RECOMANDĂRI