Raport oficial: Uniunea Europeană a depistat peste 110 cazuri de dezinformare privind COVID-19 provenite din surse pro-ruse
Sursa foto:Calea Europeană Vizualizari:

Raport oficial: Uniunea Europeană a depistat peste 110 cazuri de dezinformare privind COVID-19 provenite din surse pro-ruse

Peste 110 cazuri de dezinformare cu privire la coronavirus provenite din surse media pro-ruse au fost identificate, indică un raport elaborat de Serviciul European de Acţiune Externă, instituţie aflată în subordinea Înaltului Reprezentant al UE Josep Borrell.

Conform raportului citat de Reprezentanţa Comisiei Europene în România, dezinformările se referă la faptul că pandemia de coronavirus ar fi o minciună sau că virusul COVID-19 este o armă biologică, scrie Calea Europeană.

Acest raport apare în contextul în care un document al Uniunii Europene citat săptămâna trecută de Reuters a avertizat că Rusia agravează impactul COVID-19 şi criza de sănătate din ţările occidentale printr-o semnificativă campanie de dezinformare. Totodată, într-un editorial semnat luni, şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, a invocat o bătălie a naraţiunilor pe fondul pandemiei de coronavirus şi a criticat diferite încercări de a discredita Uniunea Europeană.

Dintre cazurile de dezinformare relevate de raportul SEAE se remarcă:

 DEZINFORMARE: „Pandemia de coronavirus este o minciună”

 REALITATE: COVID-19 este un virus care provoacă boli respiratorii. De la primul caz confirmat din decembrie 2019, în Wuhan, China, până pe 24 martie 2020, au fost confirmate peste 180.000 de cazuri, la nivel global, potrivit Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor. Există cazuri confirmate pe toate continentele. La 30 ianuarie, OMS a declarat stare de urgenţă pentru sănătatea publică la nivel internaţional, din cauza coronavirusului.

Detalii  https://bit.ly/2QJzFHA

 DEZINFORMARE: „COVID-19 este o armă biologică”

 REALITATE: Frecventă teorie a conspiraţiei despre COVID-19, bazată pe naraţiuni false recurente pro-Kremlin despre arme biologice. COVID-19 provine dintr-o familie de virusuri care includ răceala comună şi virusuri precum SARS şi MERS. Nu există dovezi care să sugereze că virusul a fost dezvoltat artificial ca o armă de distrugere în masă.

Detalii  https://bit.ly/2wx4B72

 DEZINFORMARE: „Criza coronavirusului este un pretext al „elitelor globale” pentru a reduce populaţia”

 REALITATE: Din nou, o teorie a conspiraţiei nefondată, care promovează o relatare frecventă pro-Kremlin despre „elitele secrete” care controlează liderii mondiali.

Detalii  https://bit.ly/33GksMI

Comisia Europeană notează că scopul acestor strategii de dezinformare este de a submina încrederea în instituţiile naţionale, în autorităţile europene, inclusiv în sistemele de sănătate, experţii ştiinţifici sau alte organizaţii internaţionale.

Baza de date cu cele 110 cazuri de dezinformare pro-Kremlin este disponibilă aici. Întregul raport al SEAE pe dezinformare în contextul COVID-19 este disponibil aici.

Similare
RECOMANDĂRI