Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Reacţii de la Moscova: Au fost lansate peste 100 de rachete. Nu au intrat în zona de responsabilitate a Rusiei

Corespondentul TVR la Moscova Liviu Iurea transmite care este reacţia Rusiei după atacul asupra Siriei de azi dimineaţă. "Rusia nu se va lăsa atrasă într-un război cu Statele Unite, pe teritoriul Siriei" - a spus Viktor Bondarev, preşedintele Comitetului pentru apărare şi securitate din Consiliul Federaţiei. Iar Ministerul Apărării de la Moscova spune că nicio rachetă de croazieră, lansată de Statele Unite, nu a intrat în zonele de responsabilitate ale sistemelor de apărare antiaeriană pe care Rusia le are.

Statele Unite şi aliaţii lor au lansat peste 100 de rachete asupra Siriei, iar ''un număr semnificativ'' dintre ele au fost interceptate de forţele siriene, a transmis sâmbătă Ministerul Apărării rus, citat de AFP. "Peste 100 de rachete de croazieră şi rachete aer-sol au fost lansate de Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa de pe mare şi din aer asupra unor obiective siriene militare şi civile", a precizat ministerul într-un comunicat citat de agenţia oficială de presă RIA Novosti. "Un număr semnificativ" dintre aceste rachete au fost doborâte de apărarea aeriană siriană, a adăugat Ministerul Apărării rus.

Liviu Iurea transmite de la Moscova: Primele comentarii şi reacţii au venit pe linia Parlamentului rus. Viktor Bondarev, preşedintele Comitetului pentru apărare şi securitate din Consiliul Federaţiei, susţine că acţiunile de azi dimineaţă necesită măsuri ferme, dar bine gândite, atât din partea Moscovei, cât şi a comunităţii internaţionale.Bondarev spunea că Rusia nu se va lăsa atrasă într-un război cu Statele Unite, pe teritoriul Siriei. Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al ministerului rus de externe, afirma: "La început, poporul sirian a fost testat cu primăvara arabă, apoi cu organizaţia Statul Islamic, iar acum, cu rachete inteligente. Asupra capitalei care încearcă de mulţi ani să facă faţă agresiunii teroriste au fost lansate atacuri şi din partea Statelor Unite".Ambasadorul rus în Statele Unite, Anatoli Antonov, declară, că Statele Unite, care deţin cel mai  mare arsenal de arme chimice, nu au dreptul moral să vină cu acuzaţii la adresa altor ţări. "Asemenea acţiuni din partea Statelor Unite, care îl insultă pe preşedintele Putin, sunt inacceptabile", mai spune Anatoli Antonov. Probabil că veţi întreba de ce Rusia nu a doborât nicio rachetă americană, aşa cum a promis. Ministerul Apărării de la Moscova a venit deja cu precizări şi spune că nicio rachetă de croazieră, lansată de Statele Unite, nu a intrat în zonele de responsabilitate ale sistemelor de apărare antiaeriană pe care Rusia le are. (...) Se pare că ruşii au ştiut de atac cu câteva zile. În presa rusă deja au apărut comentarii că regimul sirian a ştiut de atac, a ştiut şi unde vor fi ţintele şi şi-a evacuat efectivele militare. Anul trecut, în luna aprilie, ruşii au fost avertizaţi de atac cu 90 de minute înainte şi au avut timp să se evacueze din acel aeroport. Ieri, ministerul apărării de la Moscova spunea că există un canal de legătură cu Statele Unite, probabil că a fost folosit şi azi noapte.

Similare
RECOMANDĂRI