Regizorul american Martin Scorsese, ovaţionat luni seară la Festivalul de Film de la Roma
Sursa foto:indiewire.com Vizualizari:

Regizorul american Martin Scorsese, ovaţionat luni seară la Festivalul de Film de la Roma

Numeroşi cinefili, tineri şi vârstnici, s-au reunit în număr mare luni seară în capitala Italiei pentru a asista la un masterclass susţinut de Martin Scorsese, în timpul căruia legendarul regizor american, ovaţionat şi aplaudat în picioare de spectatori, a vorbit despre influenţele din arta lui cinematografică, în cadrul unui eveniment sold-out organizat în marja Festivalului de Film de la Roma, informează Xinhua.

Pasionaţii de filme din Roma au stat la coadă timp de mai multe ore înainte de a umple până la refuz o sală de conferinţe cu capacitatea de 1.133 de locuri, pentru a putea să îl asculte pe Martin Scorsese, autorul unor filme celebre, precum „Raging Bull”, „Taxi Driver” şi „Goodfellas”.

Regizorul american, premiat cu Oscar, care va împlini 77 de ani în noiembrie şi ai cărui bunici au părăsit Sicilia pentru a se stabili la New York în 1910, a prezentat spectatorilor o serie de secvenţe extrase din nouă filme italiene care l-au influenţat în tinereţe. Apoi, artistul a entuziasmat publicul, vorbind despre modul în care neorealismul italian i-a schimbat viaţa.

„Când aveam cinci ani, aveam un mic televizor şi filme neorealiste erau difuzate la televizor. Ele alcătuiau o altă lume, care fusese creată pe celuloid, însă ele nu îmi păreau a fi doar nişte simple filme. Noi am trăit cu acele filme, ele făceau parte din viaţa noastră, vorbeam despre ele ca şi cum erau reale, în New York-ul de atunci”, a spus cineastul american.

Martin Scorsese a dezvăluit că a crescut într-un cartier dificil din New York şi că atunci când a văzut drama „Accattone”, regizată de Pier Paolo Pasolini în 1961, în care actori neprofesionişti interpretau infractori mărunţi şi muncitori săraci, „a fost un şoc, pentru că îi înţelegeam pe acei oameni, îi ştiam din propria mea viaţă”.

Cinematografia neorealistă italiană „mi-a oferit un alt aspect asupra a ceea ce filmul ar putea să fie”, a declarat artistul american. De exemplu, spune el, modul în care Roberto Rossellini „renunţa la accesorii pentru a surprinde lucrurile cu adevărat esenţiale mi-a eliberat calea pentru a face „Raging Bull” şi „King of Comedy”, iar eu revin întotdeauna la acel mod de gândire".

„Michelangelo Antonioni m-a învăţat că o compoziţie este narativă. El preia formatele uzual narative - intriga, naraţiunea - şi apoi le duce în altă direcţie. Aşa cum Ingmar Bergman a făcut cu filmul „Persona”, el a redefinit limbajul cinematografic”, a mai spus cunoscutul regizor.

El a dezvăluit că vizionarea în buclă a filmului „L'Avventura”, regizat de Michelangelo Antonioni în 1960, l-a învăţat „să vadă şi să experimenteze cinema-ul într-un mod diferit”.

Acea poveste enigmatică despre o tânără femeie a cărei bună prietenă dispare în timpul unei croaziere în Marea Mediterană a transformat-o pe actriţa Monica Vitti într-un star internaţional.

Martin Scorsese a lăudat şi filmul „Ghepardul”, regizat de Luchino Visconti în 1963, în care rolurile principale au fost interpretate de Claudia Cardinale, Burt Lancaster şi Alain Delon. „A fost o sursă majoră de influenţă pentru Raging Bull”, a dezvăluit regizorul american.

„În acest caz, avem un film care are o acţiune deliberat meditativă şi un ritm foarte ferm, combinat cu cadre foarte luxuriante”, a spus Scorsese, adăugând că a fost şocat de „modul în care muzica se potrivea cu mişcarea reală a actorilor din fiecare cadru”.

După aceste discuţii, cineastul italian Paolo Taviani i-a atribuit regizorului Martin Scorsese un premiu pentru întreaga carieră. Cei doi artişti, care sunt buni prieteni de mulţi ani, s-au îmbrăţişat pe scenă în aplauzele şi ovaţiile spectatorilor prezenţi la eveniment.

Festivalul de Film de la Roma are loc în perioada 18-28 octombrie, transmite Agerpres.
Similare
RECOMANDĂRI