Reporter BBC, despre Almatî: Arată ca un oraş dintr-un film despre apocalipsă
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Reporter BBC, despre Almatî: Arată ca un oraş dintr-un film despre apocalipsă

Cel mai mare oraş din Kazahstan, Almatî, arată ca unul dintr-un film despre apocalipsă. O spune reporterul BBC care a ajuns în locul unde au avut loc protestele soldate cu zeci de morţi şi sute, poate chiar mii de răniţi. „Mirosul de vehicule arse este încă în aer. Pe stradă sunt puţini oameni, multora le este prea frică să iasă din casă”, spune jurnalistul.

Reporter BBC: Armata şi poliţia blochează locuri cheie din oraş, care a fost punctul central al protestelor la nivel naţional împotriva guvernului. Când ne-am apropiat de soldaţii din piaţa centrală, aceştia au strigat la noi şi au tras focuri de armă în aer, avertizându-ne să nu ne apropiem.

O mare parte a pagubelor se află în jurul pieţei centrale unde protestatarii au început demonstraţiile împotriva autorităţilor. Nu am văzut semne de proteste vineri, doar câţiva oameni care s-au adunat în apropierea clădirilor distruse, pentru a face fotografii cu telefoanele. Dar am putut auzi încă împuşcături şi explozii.

Câţiva locuitori cu care am vorbit au fost şocaţi şi totodată furioşi. Aceste proteste sunt fără precedent în Kazahstan şi mulţi de aici sunt surprinşi că s-au răspândit şi au devenit violente atât de repede.

Unii dintre cei cu care am vorbit sunt bucuroşi să vadă că sosesc militari din Rusia şi din alte ţări vecine, sperând că vor restabili ordinea. O femeie mi-a spus că guvernul ar fi trebuit să fie mai ferm de la început.

Locuitorii din Almatî se confruntă acum cu o lipsă de alimente, marile supermarketuri fiind închise. Magazinele care sunt deschise primesc doar cash, dar este greu să găseşti un ATM de unde să retragi bani. Nu există internet şi chiar şi să iei un taxi pare prea riscant.

Kazahstanul nu a văzut niciodată proteste de această amploare. Au mai fost tulburări, dar în mare parte, izolate. Niciuna dintre ele nu a dus la atacul principalului aeroport. Pentru moment, lucrurile s-au liniştit, iar autorităţile par să deţină controlul. Dar chiar dacă aceste proteste s-au încheiat deocamdată, nemulţumirea va rămâne. Poate că va mai fi o scânteie care să alimenteze altele noi.

Similare
RECOMANDĂRI