Rusia a pierdut soldaţi în 9 săptămâni de război în Ucraina cât în 9 ani, în Afganistan
Sursa foto:Business Insider Vizualizari:

Rusia a pierdut soldaţi în 9 săptămâni de război în Ucraina cât în 9 ani, în Afganistan

În aproape nouă săptămâni de război în Ucraina, Rusia a pierdut la fel de mulţi militari cât în cei 9 ani de război în Afganistan.

„Noi apreciem că aproximativ 15.000 de militari ruşi au fost ucişi în timpul ofensivei din Ucraina”, a declarat Ben Wallace, ministrul Apărării din Regatul Unit, într-o declaraţie publicată luni de ambasada britanică la Washington, citată de Business Insider, citat de digi24.ro

Războiul sovietic din Afganistan a început în 1979 şi a luat sfârşit în 1989. Mulţi analişti au spus că prăbuşirea Uniunii Sovietice din 1991 s-a datorat şi eşecului militar din acest război. Aproximativ 14.500 de soldaţi sovietici au murit atunci, pe lângă aproximativ 90.000 de mujahedini, 18.000 de soldaţi afgani şi aproximativ un milion de civili, a scris The Atlantic în 2014.

Wallace a subliniat că şi acum Rusia înregistrează „eşecuri la toate nivelurile”, inclusiv pierderi de echipamente importante, între care crucişătorul Moskva, care s-a scufundat pe 14 aprilie, după un atac ucrainean cu rachete.

„Săptămâna trecută, Rusia a recunoscut că crucişătorul Moskva s-a scufundat – al doilea echipament naval cheie pe care l-a pierdut de la începutul războiului – slăbind semnificativ capacitatea ruşilor de a se aproviziona pe Marea Neagră. Rusia a eşuat până acum în aproape fiecare dintre obiectivele sale”, a adăugat Wallace.

De când Vladimir Putin a început războiul în Ucraina, pe 24 februarie, cel puţin 2.665 de civili au fost ucişi în Ucraina, potrivit Biroului Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, care spune că numărul real este probabil mult mai mare.

Ministrul apărării din Marea Britanie a estimat, de asemenea, că au fost confiscate peste 2.000 de vehicule blindate ruseşti, între care „cel puţin 530 de tancuri, 530 de transportoare blindate şi 560 de vehicule de luptă”. Rusia ar mai fi pierdut şi cel puţin 60 de elicoptere şi avioane de luptă.


Rusia ar fi pierdut peste 300 de ofiţeri în războiul din Ucraina

Peste 300 de ofiţeri ruşi ar fi fost ucişi în Ucraina, potrivit datelor publice analizate de site-ul de ştiri independent din Rusia Mediazona, citat de The Moscow Times.

Publicaţia a spus că a cercetat sute de declaraţii oficiale, ştiri şi postări pe reţelele sociale despre moartea ruşilor, de când a început invazia în Ucraina, pe 24 februarie.

Jurnaliştii au găsit informaţii despre 1.744 de soldaţi ruşi ucişi în Ucraina, precum şi despre 317 ofiţeri. Printre aceştia se numără mai mulţi generali.

Cifrele depăşesc cele mai recente date oficiale din Rusia. În martie, Ministerul rus al Apărării a confirmat 1.351 de morţi şi 3.825 de răniţi.

Analiştii au spus că numărul relativ mare de militari de rang înalt care au murit s-a înregistrat pentru că aceştia au fost prezenţi fizic pe câmpul de luptă.

Rusia a pierdut, de asemenea, cel puţin 500 de soldaţi de elită - puşcaşii marini şi forţele speciale - dar şi cel puţin 20 de piloţi, spune Mediazona.

Din punct de vedere geografic, republica de sud a Rusiei Daghestan a raportat cele mai multe victime.

Mediazona a spus că cifrele publicate sunt estimative, bazate doar pe informaţii publice şi nu includ victimele din rândul separatiştilor pro-Moscova din estul Ucrainei, care luptă alături de trupele ruse.

Ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, a estimat luni că 15.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi în război până acum.

Ucraina estimează pierderile trupelor ruseşti la peste 20.000.

Similare
RECOMANDĂRI