Rusia, deranjată de prezenţa militară americană în Japonia
Vizualizari:

Rusia, deranjată de prezenţa militară americană în Japonia

Prezenţa militară americană pe teritoriul japonez împiedică o apropiere nipono-rusă şi "preocupă" Rusia pentru securitatea sa, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov la Nagoya, în centrul Japoniei.

,,Prezenţa militară americană este bineînţeles o problemă în calea unei evoluţii în calitatea relaţiilor ruso-japoneze", a declarat Lavrov în cursul unei întâlniri cu presa, după o reuniune a miniştrilor de externe din G20, potrivit AFP, citat de Agerpres.

Japonia şi Rusia discută cu regularitate despre modul de a ajunge la semnarea unui tratat de pace, în continuare sub semnul întrebării de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, scrie Defense România.

Acest blocaj se datorează unui diferend teritorial privind patru insule vulcanice din arhipelagul Kurilelor de Sud, numite Teritoriile de Nord în Japonia. Tokyo consideră oficial aceste patru insule anexate de URSS în 1945 ca aparţinând teritoriului Japoniei.

,,Noi le-am transmis colegilor noştri japonezi ansamblul preocupărilor concrete ale Federaţiei Ruse cu privire la securitatea sa din cauza prezenţei, dezvoltării şi întăririi constante a alianţei politico-militare nipono-americane", a adăugat ministrul rus.

,,Colegii noştri japonezi au promis să reacţioneze la aceste preocupări. Vom aştepta răspunsul lor şi vom continua discuţia", potrivit şefului diplomaţiei ruse.

Tokyo şi Washington sunt legate printr-un tratat de securitate reciproc. Circa 54.000 de militari americani staţionează în prezent în Japonia.

Similare
RECOMANDĂRI