Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Scandalul diplomatic ruso-german continuă. Germania numeşte decizia Rusiei de a expluza doi dintre diplomaţii săi drept „nejustificată”

Scandalul diplomatic dintre Germania şi Rusia continuă, a doua săptămână după ce procurorii germani au acuzat agenţiile guvernamentale ruse că ar fi ordonat un omor la Berlin. Germania a numit azi ''nejustificată'' decizia Rusiei de a expulza doi dintre diplomaţii săi, ca răspuns la o măsură similară a Berlinului.

Ministerul german de Externe insistă, într-un comunicat de presă, că expulzarea diplomaţilor ruşi, acum o săptămână, a fost pe deplin justificată. Berlinul precizează că Moscova refuză să coopereze în ancheta privind omorul unui etnic cecen din Georgia, pe teritoriul Germaniei.
 
"Există suficiente dovezi că omorul a fost comis fie în numele autorităţilor de stat din Federaţia Rusă, fie în numele celor ale Republicii Autonome Cecene din cadrul Federaţiei Ruse", se spune într-un comuniat al ministerului de Externe al Germaniei.
 
Scandalul diplomatic continuă, mai ales că preşedintele rus Vladimir Putin a învinuit Germania că ar fi refuzat mai devreme extrădarea în Rusia a etnicul cecen ucis. Liderul de la Kremlin spune ca acesta ar fi fost un terorist.
 
„Acest om era dat în urmărire. E vorba de un militant şi, de altfel, de un om brutal şi cu mâinile murdare de sânge. Într-un singur atac la care a luat parte, el a ucis 98 de oameni. El a fost unul dintre organizatorii exploziei din metroul de la Moscova. Nu ştiu ce s-a întâmplat cu el. E vorba de un mediu banditesc în care se poate întâmpla orice”, a spus Vladimit Putin.
 
Autorităţile germane au dezminţit, mai târziu, afirmaţiile lui Putin cum că ar fi primit o solicitare din partea Moscovei de a-l extrăda pe cecenul devenit victimă.
 
„Guvernul Germaniei nu are vreo solicitare din partea Rusiei privind extrădarea vicimei. Chemăm partea rusă să colaboreze şi să ne ofere informaţiile de care dispune”, a spus Stefan Zimmermann, reprezentant al ministerului german al Justiţiei.
 
De altfel, purtătorul de cuvânt al diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, a refuzat azi să confirme dacă a existat vreo solicitare a Moscovei de extrădare a victimei, aşa cum afirmă Putin.
 
„Acest om era dat în urmărire. Toate amănuntele cu privire la procedura de căutare, cu privire la includerea informaţiei necesare în baza de date, sunt întrebări care trebuie adresate organelor de drept”, a declarat Maria Zaharova, purtător de cuvânt al diplomaţiei ruse
 
Omorul cetăţeanului georgian de etnie cecenă a fost comis în ziua de 23 august, într-un parc din Berlin. Guvernul cancelarului Angela Merkel şi-a rezervat dreptul de a lua măsuri suplimentare în urma investigaţiilor în curs. Preşedintele rus, Vladimir Putin, a negat că Rusia şi Germania trec printr-o "criză" diplomatică şi a promis că Moscova va ajuta Germania să elucideze cazul.
Similare
RECOMANDĂRI