Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Secretele submarinului. Singura navă accesibilă publicului este în Kaliningrad

Submarinele militare sunt întotdeauna învăluite de mister. Accesul în interiorul acestora este strict interzis, iar când sunt ancorate la mal se află departe de ochii curioşilor. Totuşi, în lume există un singur submarin militar care, după ce a fost scos la „pensie”, a devenit piesă de muzeu. Poate fi vizitat la Kaliningrad, enclava rusă la Marea Baltică.

Lansat la apă în 1968, submarinul a fost în dotarea escadrilei 4 a Flotei Nordului. În anul 2000 a acostat definitiv la Kaliningrad şi a devenit ulterior piesa de muzeu. Este singurul submersibil din lume accesibil vizitatorilor.

Submarinul, cu indicativul B 413, a brăzdat oceanele lumii mai mult de treizeci de ani. A ajuns chiar şi în Cuba, participând la diferite aplicaţii militare în perioada sovietică.

Ca să te poţi strecura dintr-o parte a submarinului în cealaltă, trebuie să fii foarte îndemânatic.

Orice spaţiu, cât de mic, are o destinaţie. În bucătăria înghesuită, doar marinarii scunzi se puteau simţi cât de cât în largul lor. De abia te puteai întoarce între chiuvetă şi aragaz. Submarinul avea un echipaj de 80 de marinari, avea o autonomie de 90 de zile şi putea să se scufunde până la o adâncime de 400 de metri.

Dimitrii - fost membru al echipajului: „Ofiţerii şi maiştrii locuiau în cabine mici pe când marinarii stăteau în segmentul 7. Acolo erau montate paturi supraetajate. Aici, în segmentul 1, marinarii puteau să îşi pună saltelele direct pe torpile şi să îşi întindă picioarele mai comod”.

Submersibilul putea să transporte şi torpile cu încărcătură nucleară, însă, după cum mărturiseau foştii membri ai echipajului, nu a fost niciodată nevoie. În fiecare zi, submarinul este este vizitat de numeroşi turişti.

Acum, B 413 este cel mai de preţ exponat al Muzeului Oceanului Planetar, amenajat la Marea Baltică.
Similare
RECOMANDĂRI