Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Semnal periculos dat de Ankara: Turcia a suspendat acordul cu Grecia privind readmisia refugiaţilor

Decizia a fost luată după ce justiţia elenă a refuzat să trimită acasă un grup de militari implicaţi în tentativa de lovitură de stat din 2016.

Turcia a cerut Greciei să-i extrădeze pe cei opt militari care, după eşecul puciului, au fugit la bordul unui elicopter. Tribunalul de la Atenta a decis punerea în libertate a fugarilor, hotărâre care a înfuriat Ankara.

Întrebat de ziarişti dacă Ankara va impune sancţiuni Atenei, ministrul de Externe a spus că nu există această intenţie, dar Occidentul va face presiuni asupra Greciei să nu-i trimită acasă pe militarii fugari.

Mevlut Cavusoglu, ministrul turc de Externe: "Desigur, ce a făcut Grecia este inacceptabil. Grecia a suferit mult în urma unei lovituri de stat. Noi vedem că guvernul grec doreşte să rezolve această problemă. Dar, în acelaşi timp, vedem că există presiuni puternice din partea Occidentului, în special asupra justiţiei."

Între Ankara şi Atena exista un acord privind returnarea refugiaţilor care ajung în cinci insule greceşti. Mecanismul a fost suspendat de Turcia.

Un alt acord, între Ankara şi Uniunea Europeană, rămâne, cel puţin deocamdată, în vigoare.

În taberele din Turcia şi-au găsit adăpost între două şi trei milioane de migranţi. Mulţi dintre ei ar putea pleca spre Europa.

Similare