Standard dublu de calitate pentru produsele alimentare: eurodeputaţii propun soluţii
Sursa foto:europarl.europa.eu Vizualizari:

Standard dublu de calitate pentru produsele alimentare: eurodeputaţii propun soluţii

Produsele vândute sub aceeaşi marcă şi cu acelaşi ambalaj trebuie să fie identice în întreaga UE, au spus eurodeputaţii într-un raport privind standardul dublu de calitate al produselor.

Raportul propune măsuri împotriva practicilor comerciale neloiale de vânzare a unor produse de calitate inferioară în unele ţări UE.

„În cazul ajustării unui produs din orice motiv, consumatorul are dreptul de a fi informat în mod transparent şi clar”, a spus doamna Sehnalová.

Raportul invită organizaţiile de consumatori să joace un rol activ în dezbaterea publică şi în informarea consumatorilor şi subliniază rolul industriei în îmbunătăţirea transparenţei. 

Deputaţii europeni au salutat alocarea a 2 milioane de euro Centrului Comun de Cercetare pentru a dezvolta o metodologie europeană mai robustă şi o abordare armonizată a testelor.

De asemenea, solicită Comisiei să adauge această practică în „lista neagră” a practicilor interzise prin directiva privind practicile comerciale neloiale şi să ofere un cadru juridic care să permită consumatorilor să solicite compensaţii de la producători.

Au fost efectuate teste pe sucuri, carne, peşte şi produse lactate, ceaiuri şi produse de cofetărie. Peştele pané conţinea mai puţin peşte în Slovacia decât în Austria (58% prin comparaţie cu 65%). În sucul de portocale din Slovacia şi Republica Cehă nu au fost folosite portocale, în timp ce cel vândut în Germania conţinea 3% concentrat de portocale. În Ungaria, 71 din 96 de produse testate au fost diferite în comparaţie cu aceleaşi produse vândute în Italia şi Austria. De asemenea, s-au constatat diferenţe pentru produse cosmetice, detergenţi şi alimentele pentru animalele de companie.

Adaptarea produselor la gusturile, preferinţele şi preţurile locale este o practică standard şi poate fi legală. Diferenţa de gust ar putea rezulta şi din utilizarea ingredientelor locale în fabricile locale. Dar, în acest caz, preţurile erau aceleaşi sau mai mari, fără menţionarea acestui lucru pe ambalaj, fapt care înşeală consumatorul.

„Doresc ca europenii să simtă în sfârşit că sunt trataţi în mod egal, indiferent de ţara din care provin. Nu ar trebui să existe nici consumatori de clasa a doua, nici produse de clasa a doua în UE”, a spus doamna Sehnalová.

Similare
RECOMANDĂRI