Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Stare de urgenţă în SUA, privind ameninţările IT. Gigantul Huawei pare vizat de ordinul lui Trump

Preşedintele Donald Trump a declarat stare de urgenţă naţională pentru ameninţările din zona informatică. Companiile americane nu mai pot folosi echipamente de telecomunicaţii străine. Gigantul chinez Huawei pare cel vizat. Beijingul a precizat că va proteja interesele legitime ale companiilor chineze. Franţa şi Germania au intervenit în această dispută, care are legătură cu dezvoltarea tehnologiei 5G.

Ordinul interzice companiilor americane să folosească echipamente provenite de la firme ce prezintă riscuri pentru securitatea naţională. Potrivit Casei Albe, documentul vizează protejarea SUA de adversarii străini.

Nu este menţionat un producător anume, dar se consideră că ordinul vizează gigantul Huawei. SUA au avertizat că produsele companiei ar putea fi folosite de Beijing pentru activităţi de spionaj. Compania a precizat că activităţile sale nu generează ameninţări. Beijingul a spus că va proteja interesele legitime ale firmelor chineze.

LU KANG, purtător de cuvânt al ministerului chinez de externe: "China se opune ferm sancţiunilor unilaterale ale oricărei ţări împotriva entităţilor chineze. Ne opunem conceptului de securitate pan-naţională şi abuzului de măsuri de control al exporturilor".

În pofida criticilor privind securitatea informaţiilor, guvernul britanic era dispus luna trecută să includă în reţeaua 5G pe care o va construi echipamente produse de Huawei. Londra ezită acum, iar reprezentantul Huawei propune un contract antispionaj, ca să rămână în cărţi.

Scopul Franţei nu este să blocheze compania Huawei sau să lanseze un război tehnologic, a declarat preşedintele Macron. Germania nu a anunţat interdicţii pentru gigantul chinez.

ANGELA MERKEL: "Germania rămâne consecventă poziţiei conform căreia companii precum Huawei, care participă la licitaţia pentru reţeaua 5G, trebuie să îndeplinească criteriile stabilite de guvern".

Demersurile administraţiei americane vin pe fondul escaladarii războiului tarifelor vamale dintre Washington şi Beijing.

Similare
RECOMANDĂRI