SUA au dat Ucrainei informaţii care au ajutat la scufundarea navei de război Moskva (surse)
Vizualizari:

SUA au dat Ucrainei informaţii care au ajutat la scufundarea navei de război Moskva (surse)

Informaţiile furnizate de Statele Unite au ajutat Ucraina să scufunde nava amiral a flotei ruse de la Marea Neagră - spun oficiali de peste Ocean.

Crucişătorul Moskva s-a scufundat pe 14 aprilie, după ce a fost lovită de două rachete ucrainene - un eşec militar de răsunet, pe care Rusia nu îl recunoaşte. Cauza oficială a pierderii navei este un incendiu la bord, scrie Digi24.

Potrivit unor surse familiare cu evenimentele, forţele ucrainene le-au cerut americanilor informaţii referitoare la o navă aflată în Marea Neagră, scrie CNN. Americanii ar fi identificat atunci bastimentul drept Moskva şi ar fi precizat poziţia sa.

Nu este clar dacă SUA ştiau că Ucraina va lovi nava, SUA nefiind implicate în această decizie, au subliniat sursele. 

Episodul, raportat pentru prima dată de NBC News, reflectă poziţia din ce în ce mai clară a administraţiei Biden atunci când vine vorba de împărtăşirea informaţiilor cu Ucraina, parte a unei schimbări mai ample de politică, pentru a ajuta Ucraina să învingă Rusia pe câmpul de luptă. Există însăi limite clare pentru informaţiile împărtăşite de SUA, au declarat mai multe surse pentru CNN. 

De exemplu, SUA au refuzat până acum să ofere informaţii Ucrainei despre potenţiale ţinte din interiorul Rusiei. Şi în timp ce informaţiile pe care SUA le împărtăşesc despre mişcările de trupe ruseşti în interiorul Ucrainei pot include detalii precum vehicule şi tipuri de personal într-o anumită locaţie, SUA nu au furnizat Ucrainei informaţii despre locaţia anumitor lideri militari ruşi, au spus oficialii.  

Departamentul american al Apărării a negat joi furnizarea de informaţii care le-au permis forţelor ucrainene să vizeze ofiţeri ruşi cu grad înalt în apropierea frontului, după cum a raportat New York Times.

Este adevărat că Statele Unite transmit Kievului elemente de informaţii "pentru a-i ajuta pe ucraineni să-şi apere ţara", a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby. Dar, a adăugat el, "nu oferim informaţii despre locul în care se află înalţi comandanţi militari pe câmpul de luptă şi nici nu participăm la deciziile de ţintire luate de armata ucraineană".

Sub presiunea de a face mai mult pentru a sprijini rezistenţa ucraineană, administraţia Biden a intensificat schimbul de informaţii cu Ucraina, precum şi livrările de arme şi rachete.

Sondajele arată că americanii se întreabă dacă Joe Biden este suficient de dur cu Rusia.
Similare
RECOMANDĂRI