SUA şi UE vor deschide un dialog pentru depăşirea divergenţelor legate de China
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

SUA şi UE vor deschide un dialog pentru depăşirea divergenţelor legate de China

SUA şi Uniunea Europeană vor deschide un dialog pentru a încerca să-şi depăşească divergenţele legate de China, dialog de la care Washingtonul speră că va avea rol de 'catalizator' în luarea de măsuri împotriva 'ameninţării' chineze, transmite AFP, potrivit Agerpre.

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a anunţat joi că a acceptat propunerea şefului diplomaţiei europene, Josep Borrell, care sugerase săptămâna trecută angajarea acestui 'dialog bilateral cu privire la China', la finalul unei reuniuni americano-europene încheiate fără desprinderea unei viziuni comune.

'Am bune speranţe că mă voi putea deplasa în Europa peste câteva săptămâni pentru a lansa' acest dialog, a spus joi Pompeo, în intervenţia sa la forumul organizat prin videoconferinţă de think-tank-ul 'The German Marshall Fund of the United States', privind provocările cu care se confruntă relaţia transatlantică.

Acest 'nou mecanism' trebuie să permită 'discutarea îngrijorărilor noastre legate de ameninţarea pe care o reprezintă China pentru Occident şi valorile noastre democratice comune', a arătat el.

'Vrem ca acest dialog să nu fie o frână sau o pierdere de energie fără decizii, ci, dimpotrivă, un catalizator pentru a acţiona' şi 'a ajunge la propuneri de măsuri pe care le putem lua împreună', a adăugat secretarul de stat.

Tensiunile deja puternice între SUA şi China pe fond de război comercial s-au intensificat şi mai mult odată cu propagarea la nivel global a noului coronavirus, pentru care preşedintele american Donald Trump învinovăţeşte Beijingul.
Similare
RECOMANDĂRI