SUA sunt pregătite să consolideze „prezenţa NATO în statele aliate din prima linie şi să sporească asistenţa defensivă pentru Ucraina” dacă Rusia alege „calea unui nou conflict”
Sursa foto:Flickr Vizualizari:

SUA sunt pregătite să consolideze „prezenţa NATO în statele aliate din prima linie şi să sporească asistenţa defensivă pentru Ucraina” dacă Rusia alege „calea unui nou conflict”

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a avut marţi o discuţie telefonică cu omologul ucrainean, Dmitro Kuleba, căruia i-a reiterat angajamentul „Statelor Unite şi al partenerilor de a impune costuri enorme împotriva economiei Rusiei” în cazul în care aceasta din urmă „alege calea unui nou conflict”.

„Secretarul de stat a american şi ministrul ucrainean de externe au discutat despre paşii următori, după Dialogul Strategic SUA-Rusia şi în preambulul Consiliului NATO-Rusia, cei doi luând act de preocupările comune cu privire la consolidarea militară continuă şi neprovocată a Rusiei în proximitatea Ucrainei. Secretarul Blinken  a împărtăşit, de asemenea, aşteptările sale pentru reuniunea Consiliului Permanent al OSCE din 13 ianuarie, de la Viena. Secretarul a reafirmat sprijinul pentru diplomaţie ca fiind singura cale responsabilă de urmat şi că nu vor avea loc discuţii substanţiale cu privire la Ucraina, fără Ucraina. Acesta a reiterat că, în cazul în care Rusia va alege calea unui nou conflict, Statele Unite, aliaţii şi partenerii noştri sunt pregătiţi să impună costuri enorme împotriva economiei Rusiei, să consolideze prezenţa NATO în statele aliate din prima linie şi să sporească asistenţa defensivă pentru Ucraina”, a specificat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

Discuţia dintre cei doi oficiali s-a desfăşurat sub principiul ”nicio decizie privind Ucraina în absenţa Ucrainei, sau privind Europa în absenţa Europei sau privind NATO în absenţa NATO” şi au loc la scurt timp după ce secretarul de stat adjunct al SUA, Wendy Sherman, i-a informat marţi pe reprezentanţii ţărilor NATO despre convorbirile cu omologul său rus de la Geneva privitoare la Ucraina, care s-au desfăşurat pe parcursul a mai mult de şapte ore, într-o atmosferă tensionată, notează caleaeuropeana.ro

Preşedinţia ucraineană a salutat „intenţiile şi eforturile” SUA şi NATO de a reduce tensiunile pentru soluţionarea problemelor comune la masa negocierilor, potrivit AFP, citat de Agerpres.

În egală măsură, Kievul, prin vocea ministrului său de externe, Dmitro Kuleba, a transmis că Moscova ”nu are drept de veto” cu privire la eventuala aderare a Ucrainei la NATO.

Unul dintre principalele puncte ale garanţiilor de securitate pe care Rusia le-a cerut din partea SUA şi NATO vizează revocarea publică de către NATO a deciziilor summitului de la Bucureşti privind viitoarea aderare a Ucrainei şi Georgiei, precum şi garanţii în scris că NATO nu se va mai extinde spre Est în fostele republici sovietice şi nu va instala armament strategic pe teritoriul lor.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a confirmat în cadrul reuniunii Comisiei NATO-Ucraina valabilitatea deciziilor summitului de la Bucureşti din aprilie 2008, conform cărora Alianţa Nord-Atlantică lasă uşa deschisă pentru Ucraina şi Georgia, în pofida retoricii agresive şi a şantajului din partea Rusiei.

Tensiunile de la graniţa ruso-ucraineană urmează să fie dezbătute miercuri în întâlnirea Consiliului NATO-Rusia, ce va fi succedată discuţii în cadrul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), programate pentru joi.

Tot joi, la Brest, în Franţa, va începe o reuniune a miniştrilor apărării şi de externe ai statelor membre ale Uniunii Europene pentru a discuta “subiecte fundamentale pentru consolidarea suveranităţii europene pe scena internaţională”.

Între timp, trei mii de soldaţi ruşi au început exerciţii cu armament real, inclusiv tancuri, în regiuni din apropiere de graniţele cu Ucraina şi cu Belarus, transmite marţi Reuters, care citează Interfax, potrivit Agerpres.

Exerciţiile vor avea loc în regiunea Smolensk, din apropiere de graniţa cu Belarus, şi în regiunile Voronej, Belgorod şi Briansk, din apropiere de Ucraina, implicând 300 de piese de armament, inclusiv tancuri T-72B3, vehicule de luptă BMP-2 şi arme de foc obişnuite.

Militarii vor face exerciţii de tragere din vehicule blindate, marş în timpul unor activităţi de sabotaj şi recunoaştere din partea inamicului şi de aprovizionare cu armament a teritoriului controlat.

Similare
RECOMANDĂRI