Summit pentru securitatea Ucrainei. „Următoarele săptămâni vor fi critice. Au nevoie de sprijin continuu”
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Summit pentru securitatea Ucrainei. „Următoarele săptămâni vor fi critice. Au nevoie de sprijin continuu”

Oficiali din peste 40 de ţări urmează să se întâlnească astăzi la baza aeriană Ramstein din Germania, pentru discuţiile privind ajutorul furnizat Kievului pentru a se apăra împotriva atacului rusesc din estul Ucrainei, relatează The Guardian.

Reuniunea va fi condusă de secretarul american al apărării, Lloyd Austin, care s-a întâlnit duminică cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. Generalul american Mark Milley, preşedintele Statului Major al forţelor SUA, a spus că un obiectiv cheie al discuţiilor este sincronizarea şi coordonarea asistenţei de securitate pentru Kiev, care include armament greu, precum şi drone şi muniţie, potrivit Reuters.

„Următoarele săptămâni vor fi foarte, foarte critice. Au nevoie de sprijin continuu pentru a avea succes pe câmpul de luptă. Şi acesta este scopul acestei conferinţe”, a spus generalul.

Respinse de forţele ucrainene dintr-un asalt eşuat asupra Kievului în nord, trupele ruseşti s-au mutat în est pentru o ofensivă terestră în regiunile separatiste Doneţk şi Lugansk.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, spunea săptămâna trecută că unul dintre lucrurile dorite de Lloyd Austin cu această ocazie „este deschiderea discuţiilor între ţări cu vederi similare privind relaţiile de apărare pe termen lung de care va avea nevoie Ucraina” ulterior.

„Este vorba în principal de modernizare şi de a se asigura ca armata lor să fie în continuare puternică şi capabilă de a funcţiona în viitor. Nu este vorba de garanţii de securitate, ci de dispozitivul lor militar real”, a adăugat purtătorul de cuvânt al apărării americane”, a spus Kirby.

Statele Unite au coordonat furnizarea de echipamente militare, în special muniţie, din aproximativ 30 de ţări pentru a veni în ajutorul forţelor ucrainene.

Similare
RECOMANDĂRI