Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Summitul dintre Donald Trump şi Kim Jong Un, sub semnul incertitudinii

Incertitudine în privinţa summitului aşteptat de întreaga planetă dintre Donald Trump şi Kim Jong Un. Preşedintele SUA nu are un răspuns clar, iar oficiali de la Casa Alba evocă posibilitatea ca summitul să aibă loc, dar nu par îngrijoraţi dacă nu se va întâmpla. Phenianul a anulat întâlnirea dintre liderii din Nord şi din Sud după ce în regiune s-au desfăşurat exerciţii militare americano-sud coreene.

Preşedintele Trump a comentat subiectul în Biroul Oval, într-o întâlnire cu preşedintele Uzbekistanului.

A admis ca nu este clar dacă summitul planificat cu Kim Jong-Un va avea totuşi loc şi a spus că va insista pe denuclearizarea peninsulei coreene.

Răspunsul său contrastează cu optimismul de acum câteva zile, când l-a lăudat pe Kim Jong Un pentru eliberarea celor 3 americani şi aprecia că summitul va produce ceva foarte semnificativ.

Comentariile vin după ce Phenianul a ameninţat că summitul de luna viitoare ar putea fi anulat din cauza exerciţiilor militare desfăşurate în Coreea de Sud.

Acestea au fost calificate ca fiind, cităm, "extrem de provocatoare". SUA şi Coreea de Sud declară că exerciţiile sunt defensive, destinate antrenării piloţilor.

Sunt implicate peste 100 de avioane de luptă, inclusiv bombardiere B52.

În plus, Phenianul nu vrea să fie constrâns să renunţe în mod unilateral la arsenalul său nuclear, iar ministrul adjunct de Externe a legat acest lucru de posibilitatea desfăşurării summitului.

Seulul vrea să joace în continuare rolul de mediator activ. Preşedintele Trump îl va primi săptămâna viitoare la Casa Alba pe omologul său din Coreea de Sud pentru a discuta despre summitul de la Singapore cu Kim Jong Un.

Similare