SZ: Putin nu se opune îmbunătăţirii relaţiilor cu Europa, dar o vrea în condiţiile lui
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

SZ: Putin nu se opune îmbunătăţirii relaţiilor cu Europa, dar o vrea în condiţiile lui

„La summitul privind Ucraina, care va avea loc la Paris, preşedintele Putin va paria pe poziţia sa priveligiata în negocieri. El pleacă de la premiza că pentru alte ţări, existenta unui acord este o problemă mult mai presantă”, comenteaza publicaţia germană Süddeutsche Zeitung întâlnirea în ”formatul normand”, programată între liderii german, francez, ucrainean şi rus pe 9 decembrie, la Paris.

„Preşedintele rus Vladimir Putin a refuzat mult timp cu încăpăţânare întâlnirea de la Paris. În acelaşi timp, gazda reuniunii, Emmanuel Macron, a încercat luni de zile să-i întindă covorul sub picioare. Până la urmă, Putin a acceptat să vină pe 9 decembrie la Paris, dar nu din cauza înţelegerii depline a cuvintelor lui Macron, ci dintr-un singur motiv: pentru el aceasta este cea mai bună ocazie de a-şi promova interesele”, – comentează ziarul.

Potrivit lui Putin, mai întâi, în teritoriile ocupate de separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei ar trebui să fie organizate alegerile şi abia apoi să înceapă negocierile cu privire la alte probleme, de exemplu, asupra controlului frontierei de est cu Rusia. Dar Zelenski vrea controlul frontierei înainte de alegeri. Într-adevăr, nu ne este clar cum pot avea loc alegeri libere în zonele cuprinse de ostilităţi armate şi mai ales cum poate avea loc în DNR şi LNR, entitati care depind militar şi financiar de Rusia, o campanie electorală cu sanse egale pentru opozitia pro-UE.

„Rusia, cu siguranţă, nu va transmite controlul frontierei Kievului”, spune expertul rus în politică externă Vladimir Frolov. „Exceptand situatia in care trupele separatiste din Donbas sunt îmbrăcate asemenea poliţiei ucrainene, cu steag ucrainean şi desfasurate la posturile de frontieră”. Totodata, alegerile i-ar putea legitima pe conducătorii actuali din Donbas, iar asa-zisele republici populare vor fi redenumite în regiuni autonome. Aceasta este exact ceea ce criticii „formulei Steinmeier” se tem ca se va intampla: va fi oferită Moscovei o portita pentru a mentine Donbasul sub control rusesc, dar cu acord internaţional.

”Îndreptându-se spre Paris, Putin pleacă de la premiza că pentru partenerii săi de negocieri din Ucraina, Franţa şi Germania, luarea unei decizii este o problemă mult mai presantă. Zelenski a făcut din pacea in Donbas una dintre promisiunile sale electorale. Scopul lui Macron şi a cancelarului Angela Merkel este să obtina cel puţin un progres între Putin şi Zelenski”, sustine Serghei Markov, politolog şi fost deputat al Dumei de Stat.

Într-un interviu pentru The Economist, Macron a arătat că este dispus să înţeleagă părerile lui Putin. „De aceea, Putin speră acum că, cu ajutorul lui Macron, îl va face pe Zelenski să încheie un acord care nu este benefic pentru Ucraina”, afirma Frolov. Dacă Zelenski nu face acest lucru, îl vor învinovăţi că nu respecta acordurile de la Minsk. Atunci Putin va putea argumenta că sancţiunile împotriv Rusiei nu se mai justifica.

Cu toate acestea, este puţin probabil ca Putin să vină în întâmpinarea UE aşa cum speră Macron. La Kremlin sunt mai mult ca suficiente forţele care vor se mentina departe orice influenţă europeană. În acelaşi timp, nevoia economica insistă în vederea normalizarii relaţiilor. Acesta este şi motivul pentru care Putin călătoreşte la Paris, a aceptat schimbul de prizonieri cu Ucraina, a returnat navele militare confiscate, a făcut posibilă retragerea parţială a trupelor pro-ruse.

”Putin nu este împotriva îmbunătăţirii relaţiilor cu Europa, dar vrea s-o facă în condiţiile sale”, încheie Süddeutsche Zeitung.

Similare
RECOMANDĂRI