Ţara care a învins varianta Delta. A vaccinat aproape 90% din populaţie, iar acum imunizează copiii peste 6 ani
Vizualizari:

Ţara care a învins varianta Delta. A vaccinat aproape 90% din populaţie, iar acum imunizează copiii peste 6 ani

În timp ce lumea se confruntă cu valul 4 al pandemiei, alimentat de varianta Delta, mult mai contagioasă dcât cele anterioare, Chile înregistrează cel mai mic număr de cazuri de COVID-19 din martie 2020. Ţara a imunizat 87% din populaţia eligibilă, iar de săptămâna aceasta sunt vaccinaţi şi copiii cu vârste între 6 şi 11 ani, relatază CNN.

Liliana Silva nu credea că e în pericol. Când fratele ei a venit din Germania, unde locuieşte, pentru a-şi vizita familia în Chile, niciunul dintre ei nu s-a simţit vulnerabil. Bărbatul făcuse carantina obligatorie de 10 zile la Santiago şi nu avea simptome de COVID-19, scrie Digi24.

Cu toate acestea, în mai puţin de o săptămână, părinţii ei, cele trei fiice şi o mătuşă au fost infectaţi cu varianta Delta. Ea şi soţul ei s-au simţit rău după câteva zile. Aproape toată lumea avea simptome uşoare, cu o durată de 2 până la 4 zile - cu excepţia tatălui şi a copiilor ei.

„Tatăl meu suferă de leucemie cronică; a avut pneumonie, s-a deshidratat şi a fost internat în spital. Dacă nu ar fi fost vaccinat, ar fi murit", a spus Silva.

Dar copiii erau prea mici pentru a fi vaccinaţi şi au făcut o formă mai gravă.

„Fiicele mele au avut febră mare, tuse, vărsături şi dureri de cap urâte. Mi-aş fi dorit să fi fost vaccinate, mi-a fost frică tot timpul pentru ele”, a adăugat ea.

Motivele pentru care campania de vaccinare a fost un succes

De când a început imunizarea populaţiei împotriva COVID-19, în februarie, Chile a fost lăudat la nivel internaţional pentru campania de vaccinare de succes. Potrivit ultimelor rapoarte ale Ministerului Sănătăţii, aproape 87% dintre chilienii eligibili sunt complet vaccinaţi.

Ţara sud-americană este, astfel, printre naţiunile cu cea mai mare pondere a persoanelor imunizate din toată lume.

Această rată ridicată de vaccinare a dus la scăderea numărului de cazuri, dar Chile nu intenţionează să reducă măsurile de precauţie. Săptămâna trecută, guvernul a anunţat că ţara va deveni una dintre puţinele din lume care va aproba vaccinarea cu vaccinul chinezesc CoronaVac pentru copii cu vârste cuprinse între 6 şi 11 ani. Imunizarea acestei categorii a început luni.

Fără vaccin, copiii devin vulnerabili

„Se ştie că, în ţările unde cea mai mare parte a populaţiei adulte a fost imunizată, coronavirusul începe să-i vizeze pe cei care rămân vulnerabili, iar copiii se infectează mai mult, aşa cum se întâmplă în Statele Unite”, spune dr. Lorena Tapia, medic pediatru şi membru al comitetului de consiliere pentru vaccinuri.

„Trebuie să mergem mai departe cu imunizarea în rândul celor mai tineri”, adaugă ea.

Chile a încheiat contracte cu mai mulţi producători de vaccinuri şi a participat la testele clinice pentru mai multe dintre acestea, pentru a avea prioritate la achiziţii.

„De la început, campania noastră s-a bazat pe avantajul de a avea un portofoliu diversificat de vaccinuri. Acest lucru ne-a permis să nu depindem de disponibilitatea unui singur furnizor, având în vedere cererea mare de vaccin anti-COVID la nivel global”, spune ministrul pentru Ştiinţă, Andrés Couve.

Această strategie, combinată cu un sistem de vaccinare bine organizat şi un sistem de planificare accesibil, a permis ca procesul de vaccinare să avanseze cu puţine întreruperi.

Până în prezent, Chile a primit 36 de milioane de doze pentru o populaţie de 19 milioane de locuitori, suficient pentru a începe deja să facă a treia doză. În fiecare săptămână, un nou grup de persoane devine eligibil - săptămâna aceasta este administrată a treia doză persoanelor cu vârsta de peste 55 de ani.

Chile a eradicat variola cu 27 de ani mai devreme decât restul lumii

Chilienii s-au bazat întotdeauna pe vaccinuri, iar scepticismul nu a prins rădăcini în această ţară. Chile a eradicat variola cu 27 de ani mai devreme decât restul lumii şi a fost a treia ţară care a controlat poliomielita. Încrederea cetăţenilor în vaccinuri a permis, de asemenea, reducerea semnificativă a bolilor copilăriei, ca rujeola, oreionul şi rubeola.

În timp ce mumărul cazurilor de COVID-19 creşte din nou în America Centrală şi Caraibe, în ultima săptămână Chile a atins cea mai scăzută rată de infectare şi cel mai mic număr de cazuri active din martie 2020.

Restricţii relaxate - dar nu foarte mult

Rata de pozitivare rămâne în mod constant sub 1%, ceea ce a determinat guvernul să slăbească progresiv restricţiile – dar nu foarte mult. Interdicţia de circulaţie după ora 22:00 a fost mutată la miezul nopţii - suficient pentru a permite multor chilieni să simtă că în sfârşit au din nou libertate.

Vaccinarea a jucat un rol cheie în prevenirea unui nou val, spun experţii, dar nu este suficient. De aceea, guvernul nu a ridicat încă toate restricţiile. Purtarea măştii de protecţie este încă obligatorie, la fel ca distanţarea socială în locuri publice şi şcoli. Frontierele nu sunt complet deschise, iar călătorii încă se confruntă cu restricţii semnificative.

Aceste acţiuni au permis chilienilor să controleze tulpina Delta până acum. Dar cu COVID-19, incertitudinea predomină.

„Nu putem spune că este sub control”, spune dr. Alexis Kalergis, directorul Institutului de Imunologie şi Imunoterapie Millennium din Santiago.

„Pandemia nu s-a terminat şi, dacă nu suntem atenţi, putem avea un nou val în orice moment”, adaugă el.

Kalergis spune că extinderea vaccinării este cel mai bun mod de a evita apariţia şi răspândirea noilor tulpini.

Dr. Catterina Ferreccio, care face parte din Comitetul consultativ pentru COVID-19 al Ministerului Sănătăţii, spune că, în această etapă a pandemiei, copiii vor deveni probabil un rezervor de COVID-19, ceea ce este riscant pentru ei şi restul comunităţii.

Medicul pediatru Lorena Tapia, subliniază, de asemenea, că în Chile 52% dintre copiii de vârstă şcolară sunt supraponderali sau obezi, ceea ce creşte riscul de a dezvolta forme grave de COVID. Există, de asemenea, un număr semnificativ de copii cu boli respiratorii.


 

Similare
RECOMANDĂRI