Turcia îşi schimbă numele. Ce alegere a făcut preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Turcia îşi schimbă numele. Ce alegere a făcut preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan

Preşedintele turc Erdogan a anunţat oficial că doreşte să schimbe numele ţării cu unul care „exprimă în cel mai bun mod cultura, civilizaţia şi valorile naţiunii turce”.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a lansat o declaraţie în care a anunţat că intenţionează să schimbe numele Turciei în Turkiye.

„Cuvântul ‹Turkiye› reprezintă şi exprimă în cel mai bun mod cultura, civilizaţia şi valorile naţiunii turce”, se arată în declaraţie. „Turkiye” reprezintă, de fapt, numele ţării tradus în limba turcă, Erdogan dorind acum să transfere această denumire pentru recunoaşterea internaţională.

„În contextul întăririi mărcii ‹Turkiye›, în toate tipurile de activităţi şi corespondenţă, în special în relaţiile oficiale cu alte ţări şi instituţii şi organizaţii internaţionale, termenul ‹ Turkiye › va fi folosit în locul termenilor precum ‹Turcia›, ‹Turkei›, ‹Turquie› şi aşa mai departe”, notează Greek Reporter.

Totuşi, nici Erdogan, nici vreunul dintre reprezentanţii săi nu au indicat când va fi introdusă oficială această schimbare. „Momentul exact pentru schimbarea numelui este încă în discuţii cu guvernul”, a spus un înalt oficial guvernamental. „Dar procesul este în desfăşurare”.

Liderul turc se confruntă cu o problemă a inflaţiei, aceasta crescând la 36% la începutul lunii, în timp ce unii experţi spun că s-ar putea îndrepta chiar spre 50%. Cu preţurile la alimente şi băuturi crescând cu aproape 44% anual, situaţia economică a Turciei devine din ce în ce mai instabilă.

Datele Institutului de Statistică din Turcia au arătat luni, 17 ianuarie, că numai în luna decembrie preţurile de consum au crescut cu 13,58%, provocând ravagii bugetelor gospodăreşti, oamenii fiind nevoiţi să stea la coadă pentru a-şi cumpăra o pâine.

Lira turcească a pierdut 44% din valoarea sa anul trecut deoarece Erdogan a ordonat Băncii Centrale a ţării să reducă profund ratele dobânzilor într-un program de a acorda prioritate creditului şi exporturilor în detrimentul forţei monedei şi stabilităţii preţurilor.

Similare
RECOMANDĂRI