Turcia le cere Rusiei şi SUA să înceteze "cearta" lor cu privire la posibilele lovituri în Siria
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Turcia le cere Rusiei şi SUA să înceteze "cearta" lor cu privire la posibilele lovituri în Siria

Turcia, actor-cheie în dosarul sirian, le-a cerut miercuri Rusiei şi SUA să înceteze "cearta" lor cu privire la posibilele lovituri împotriva regimului sirian în urma presupusului atac chimic asupra oraşului insurgent Douma, în apropiere de Damasc, informează AFP.

„Unul spune 'Eu am rachete mai bune', altul spune 'Ba nu, eu am rachete mai bune. Hai, dacă ai curaj, lansează-le!'. E o ceartă de stradă, ei se ceartă ca nişte şefi de bandă. Şi cine plăteşte preţul? (...) Civilii", a declarat premierul turc Binali Yildirim, în timpul unui discurs susţinut la Istanbul.

Aceste declaraţii dure intervin în contextul în care tensiunile dintre Rusia şi SUA au escaladat în ultimele zile cu privire la presupusul atac chimic din Siria, pe care mai multe ţări occidentale îl impută regimului de la Damasc, susţinut de Moscova.

Preşedintele american Donald Trump a atenţionat miercuri Rusia cu atacuri iminente împotriva Siriei, la scurt timp după ce Moscova a avertizat împotriva oricărei acţiuni ce ar putea "destabiliza situaţia deja fragilă din regiune". Diplomaţie rusă a replicat că rachetele cu care Trump ameninţă Rusia ar trebui să vizeze „teroriştii, nu guvernul legitim" de la Damasc.

În această dispută, Turcia este prinsă între aliatul său american, cu care relaţiile s-au degradat în ultimii doi ani, şi partenerul său rus, cu care legăturile sunt tot mai călduroase, în pofida unei rivalităţi de mai multe secole. Turcia susţine opoziţia siriană care încearcă să răstoarne din 2011 regimul lui Bashar al-Assad. Însă de peste un an Ankara pare mai preocupată de activităţile miliţiilor kurde în nordul Siriei şi cooperează strâns cu Rusia şi Iranul, susţinătorii regimului sirian.

Similare
RECOMANDĂRI