UE îi cere Turciei să evite orice acţiuni provocatoare faţă de Cipru
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

UE îi cere Turciei să evite orice acţiuni provocatoare faţă de Cipru

Comisia Europeană i-a cerut luni Turciei să se 'abţină de la orice acţiuni care ar putea afecta relaţiile de bună vecinătate' după ce Ciprul, membră a Uniunii Europene, a acuzat armata turcă de obstrucţionarea unei nave italiene care intenţiona să facă prospecţiuni legate de rezervele de gaze naturale în apele insulei mediteraneene, transmite Agerpres.

Ciprul face parte din cele câteva state, printre care Israelul şi Libanul, aflate în competiţia pentru exploatarea gazului natural din Mediterana de Est.

Duminică, autorităţile de la Nicosia au declarat că forţele navale turce au obstrucţionat o navă a companiei petroliere italiene Eni care se apropia de Cipru pentru a efectua explorări privind rezervele de gaz natural submarin în estul Mediteranei.

''Turcia trebuie să se angajeze fără echivoc faţă de relaţiile de bună vecinătate şi să evite orice fel de sursă de fricţiune, ameninţare sau acţiune orientată contra unui stat membru'', a afirmat o purtătoare de cuvânt a executivului comunitar.

''De asemenea, UE subliniază necesitatea respectării suveranităţii statelor membre în legătură cu apele teritoriale şi spaţiul lor aerian'', a adăugat reprezentanta CE.

La rândul său, Grecia a acuzat Turcia de încălcarea dreptului internaţional şi a menţionat că 'atitudinea sa provocatoare' nu corespunde cu cea a unei ţări care doreşte să adere la UE. ''Îi cerem Turciei să renunţe la orice alte acţiuni ilegale şi să-şi respecte toate obligaţiile care decurg din dreptul internaţional'', a subliniat diplomaţia de la Atena într-un comunicat.
Similare
RECOMANDĂRI